Provincie Limburg

Gerichte scholing moet leiden tot kansen op de arbeidsmarkt Jongeren een kans bieden op de arbeidsmarkt door een scholingstraject,

gericht op duurzaam vakmanschap. Dat beoogt het project Op weg naar duurzaam vakmanschap, ontwikkeld door Yonder Preventie & Reïntegratie, samen met Peters & Co. Gedeputeerde Staten hebben besloten hiervoor een bijdrage ter beschikking te stellen van 77.800,-. Het project past uitstekend binnen de doelstellingen van de provinciale aanpak Jeugd en Werk.

Binnen het project worden twintig jongeren, woonachtig in Zuid- of Midden-Limburg, die uitstromen uit een tijdelijk contract bij NedCar geschoold en bemiddeld. Zij volgen gedurende 3 maanden een fulltime opleiding bij een Regionaal OpleidingsCentrum (ROC), met behoud van uitkering, tot aankomend vakman/vrouw niveau 1. De scholing is gericht op knelpuntenfuncties in de regio (elektromonteur, installatiemonteur, plaatwerker en stukadoor).
Vervolgens worden zij bemiddeld naar een baan, met een contract van minimaal 6 maanden. Deze banen worden geworven in samenwerking met Kenteq (het kenniscentrum voor technisch vakmanschap). De bedoeling is dat na het contract van zes maanden de inwerkperiode wordt verlengd. Er kan dan naast het werk een vervolgopleiding worden gevolgd via de Beroeps-begeleidende Leerweg (BBL-traject, voorheen leerlingswezen). De toegekende provinciale subsidie wordt afgerekend op basis van het aantal geplaatste jongeren.

Doelgroep
In dit project worden met name die jongeren meegenomen die niet direct bemiddelbaar zijn. Het gaat hierbij om jongeren die (regelmatig) via een uitzendorganisatie in de automobielindustrie werken maar die het, ondermeer als gevolg van economische fluctuaties, niet lukt om een gelijkmatige arbeidsloopbaan op te bouwen. Ze vallen regelmatig terug in een uitkeringssituatie. Het betreft echter wel gemotiveerde medewerkers met een goede werknemersmentaliteit. Hen wordt met dit project de mogelijkheid geboden om zich te scholen en een baan te verwerven.

15-12-2004 10:01