Provincie Limburg

Vooral kleinere Limburgse gemeenten hebben meer financiële problemen Acht Limburgse gemeenten onder preventief toezicht

De begrotingen 2005 van de Limburgse gemeenten laten zien dat vooral kleinere gemeenten meer financiële problemen hebben. Forse rijksbezuinigingen liggen met name hieraan ten grondslag. Gemeenten hebben de Provincie gevraagd samen naar oplossingen voor de tekorten in de begroting te zoeken. Dit jaar hebben Gedeputeerde Staten acht gemeenten onder preventief toezicht geplaatst (vorig jaar waren dit zes gemeenten). Daarnaast zijn de elf Middenlimburgse gemeenten die betrokken zijn bij de herindeling al op 11 mei 2004 onder preventief toezicht gesteld. In totaal staan vanaf 1 januari 2005 achttien gemeenten onder preventief toezicht.

De gemeenten Arcen en Velden, Beek, Echt-Susteren, Hunsel, Mook en Middelaar, Sevenum, Simpelveld en Sittard-Geleen zijn wegens hun financiële positie onder preventief toezicht gesteld. De gemeente Haelen, Heythuysen, Hunsel, Roggel en Neer, Heel, Maasbracht, Thorn, Roermond, Swalmen, Ambt Montfort en Roerdalen zijn op 11 mei 2004 in het kader van de Wet algemene regels herindeling onder preventief toezicht gesteld. De gemeenten Gennep en Eijsden staan met ingang van
1 januari 2005 niet meer onder preventief toezicht omdat deze een structureel sluitende begroting hebben overlegd. Gedeputeerde Herman Vrehen: Met name de gemeenten met een structureel tekort zijn onder preventief toezicht geplaatst. Daarbij is ook gekeken naar de risicos die een gemeente met haar begroting loopt in meerjarig perspectief. Gemeenteraden moeten beseffen dat zij hun verantwoordelijk-heid in het kader van een duurzaam financieel beleid dienen te nemen. Uit de 47 begrotingen 2005 blijkt dat vooral de kleinere gemeenten meer financiële problemen hebben. Wij willen graag, op aangeven van deze kleinere gemeenten, de gesignaleerde problematiek verder gaan onderzoeken en daarbij samen diverse oplossingsmogelijkheden uitwerken. Zo wordt er nauw samengewerkt en op een constructieve wijze gecommuniceerd om te komen tot een oplossing van de problemen. Overigens past deze aanpak in het door de Provincie ingezette traject van het moderniseren van toezicht.

Gemeenten moeten een sluitende begroting presenteren. Door de tegenvallende uitkering uit het Gemeentefonds en de bezuinigingen die het Rijk daarop heeft doorgevoerd, zijn er forse gaten in de gemeentelijke begrotingen 2005 geslagen. Gemeenten hebben op allerlei gebieden moeten bezuinigen en in sommige gevallen een extra belastingverhoging doorgevoerd. Dit laatste is mogelijk omdat het voornemen van het Kabinet om een deel van de onroerende zaakbelasting te schrappen c.q. te maximeren is uitgesteld met een jaar. Dit betekent dat de opbrengst van onroerende zaakbelasting in 2005 voor gemeenten stijgt met een kleine 7%. Voor de inwoners is 2005 voor wat betreft de lokale belastingen toch al een slecht jaar, omdat de Zalmsnip niet meer wordt uitgekeerd. In de meeste gemeenten stijgt de belastingaanslag daardoor met 45,38.

15-12-2004 10:01