Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht

15 december 2004

Van Geel: risicokaarten belangrijke informatiebron voor burgers

Staatssecretaris Van Geel (VROM) vindt dat risicokaarten burgers belangrijke informatie geven die bijvoorbeeld bij het huren of kopen van een huis een rol kunnen spelen. De staatssecretaris laat dit weten in een reactie op het advies 'prioriteiten in de handhaving' van het Burgerplatform van het ministerie van VROM.

Van Geel beschouwt de tien adviezen van het Burgerplatform als ondersteuning van het handhavingsbeleid van VROM. Als voorbeelden noemt hij de adviezen over één centraal handhavingsloket, het benutten van klachten en waarschuwingen van burgers om incidenten te voorkomen, sneller straffen waarbij ook het economisch voordeel van overtredingen teniet wordt gedaan en publicatie van namen van overtreders. De adviezen zijn ook een stimulans om aan bepaalde zaken extra prioriteit te geven. Van Geel noemde als voorbeelden het structureel inbedden van onderzoek naar redenen van niet-naleven en meer alert zijn op mogelijkheden van persoonlijk aansprakelijk stellen.

Informatie

Het Burgerplatform vindt meer eigen verantwoordelijkheid van burgers een goede zaak. Voorwaarde is wel dat burgers over informatie kunnen beschikken die zij nodig hebben om verantwoordelijk te kunnen zijn. Vandaar dat het Burgerplatform adviseert te zorgen voor een risico-informatiekaart in de meterkast van iedere woning. Deze kaart geeft informatie over de bouwtechnische staat, de kwaliteit van het binnenmilieu, de omgevingskwaliteit en de externe-veiligheidsrisico's. Van Geel liet weten dat het ministerie op verschillende manieren aan een risico-informatiekaart werkt. In 2005 zal over een gebouwdossier en een kwaliteitskaart binnenmilieu worden besloten, waarbij dit advies van het Burgerplatform wordt betrokken.

Beleid met burgers

Het Burgerplatform maakt deel uit van het VROM Stimuleringsprogramma Beleid met Burgers. Dit programma is in 2002 op verzoek van de Tweede Kamer gestart en heeft als doel het beleid van VROM beter te laten aansluiten op wat burgers beweegt. Daarvoor betrekt het ministerie burgers bij het ontwikkelen van beleid.

Het eerste Burgerplatform adviseerde VROM over leefbaarheid en stedelijke vernieuwing met als context de problematiek die in de zogenoemde 56 prioriteitswijken in de grote steden speelt. Het tweede Burgerplatform heeft deze zomer het advies 'Prioriteiten in de Handhaving' uitgebracht.

Meer info:

Dossier Burgerplatform: www.vrom.nl/burgerplatform

Dossier Beleid met burgers: www.vrom.nl/beleidmetburgers

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=19168 )