TASKFORCE JEUGDWERKLOOSHEID

Taskforce Jeugdwerkloosheid presenteert arbeidsmarktpaspoort

Jongere krijgt beter zelfbeeld door paspoort, hanteerbaar instrument voor werkgevers

Den Haag 15 december 2004 - De Taskforce Jeugdwerkloosheid introduceert vandaag het 'arbeidsmarktpaspoort', dat het afgelopen jaar in samenwerking met de ministeries van SZW en OCW is ontwikkeld. Dit paspoort is bedoeld voor (werkloze) jongeren die hierin hun vaardigheden (competenties) en opgedane werkervaring kwijt kunnen. Door het arbeidsmarktpaspoort in te vullen en te gebruiken, krijgen jongeren meer zelfvertrouwen en zijn ze beter voorbereid op een sollicitatiegesprek. Daarnaast is het arbeidsmarktpaspoort een handig middel voor werkgevers om te zien wat jongeren in hun mars hebben.

Pilots
Het afgelopen jaar hebben vier pilots plaatsgevonden om de bruikbaarheid van het instrument te onderzoeken: bij reïntegratie- en adviesbureau CVITES in Drenthe, bij Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) in Tiel, bij de Koninklijke Metaalunie, in samenwerking met Leerpark Dordrecht (project voor werkloze jongeren en voortijdig schoolverlaters) en onderwijsadviesorganisatie APS en bij het kenniscentrum EVC in Sittard. Uit deze pilots kwam naar voren dat:
- jongeren het paspoort graag gebruiken en er mee om kunnen gaan;

- het arbeidsmarktpaspoort de jongeren een spiegel voor houdt; jongeren leren op een andere manier naar zichzelf te kijken, waardoor hun zelfbeeld positief verandert;

- het arbeidsmarktpaspoort als visitekaartje functioneert richting werkgevers;

- het paspoort de jongeren ondersteunt in het vinden van een baan;

- het paspoort jongeren stimuleert tot verdere ontwikkeling van zijn of haar vaardigheden.
Het systeem dat door de Koninklijke Metaalunie in samenwerking met Leerpark Dordrecht en APS in Dordrecht is ontwikkeld, zal gebruikt worden voor verdere ontwikkeling. Het mooie van dit systeem is dat jongeren via een computerprogramma aan kunnen geven in hoeverre zij voldoen aan de zes eisen waarop werkgevers selecteren: samenwerken, zelfstandigheid, verantwoordelijkheidsgevoel, zorgvuldig en met aandacht werken, initiatief tonen en sociale vaardigheden.

Europass
Het arbeidsmarktpaspoort is een innovatief instrument dat de doelstelling van de Taskforce - in vier jaar tijd 40.000 extra jeugdbanen realiseren - moet gaan ondersteunen. Het is echter ook een middel dat veel breder ingezet kan worden. Met het arbeidsmarktpaspoort is Nederland het eerste land dat vanaf de werkvloer en aan de onderkant van de arbeidsmarkt met een concrete toepassing van Europass, het Europese CV, heeft gewerkt. De Europass werd gisteren geïntroduceerd tijdens de Europese bijeenkomst van alle ministers van onderwijs van 32 Europese landen. Staatssecretaris Rutte van OCW presenteerde hier de ervaringen met het arbeidsmarktpaspoort en de Europass.

Toekomst
In het rapport dat de Taskforce Jeugdwerkloosheid heeft geschreven naar aanleiding van de vier pilots, is een aantal adviezen opgenomen om het arbeidsmarktpaspoort verder te ontwikkelen tot een volwaardig instrument. Zo adviseert de Taskforce het ministerie van SZW te bekijken in hoeverre het mogelijk is middelen beschikbaar te stellen aan het Centrum voor Werk en Inkomen, zodat ook zij gebruik kunnen maken van het arbeidsmarktpaspoort. Doel hiervan dat CWI de competenties die jongeren in hun arbeidsmarktpaspoort melden, digitaal kan matchen met vraag en aanbod vanuit de werkgevers.

Onderwijs
De jongeren die hebben meegewerkt aan de pilots hebben aangegeven dat zij, naast het gebruik van het arbeidsmarktpaspoort, ook graag een beroepskeuzetest willen ondergaan. Als voor deze jongeren duidelijk is welke vaardigheden zij in huis hebben, is de logische vervolgstap dat voor hen ook duidelijk wordt welk beroep het beste bij hen zou passen. De Taskforce adviseert het ministerie van OCW te bekijken in hoeverre dit te realiseren is. Tot slot heeft de Taskforce Jeugdwerkloosheid het ministerie van OCW aanbevolen het mogelijk te maken dat jongeren aan het einde van hun opleiding niet alleen met een diploma naar huis gaan, maar ook met een ingevuld arbeidsmarktpaspoort. In het laatste jaar van het (middelbaar) beroepsonderwijs zou het werken met het arbeidsmarktpaspoort bij jongeren geïntroduceerd kunnen worden.