Gemeente Dordrecht

Persbericht Dordrecht
De persberichten zijn een uitgave van de afdeling Communicatie van de gemeente Dordrecht

Ouderen, chronisch zieken en gehandicapten ontvangen jaarlijks 100,-
Ouderen, chronisch zieken en gehandicapten met een minimuminkomen in Dordrecht ontvangen vanaf 2004 jaarlijks 100,- per huishouden. Deze bijzondere regeling is bedoeld om de gestegen kosten voor levensonderhoud deels te compenseren. Het college geeft hiermee een bestemming aan het extra geld dat het rijk beschikbaar stelde om het koopkrachtverlies van minima, chronisch zieken en gehandicapten als gevolg van de rijksbezuiniging op minimabeleid te verzachten.

Dordrecht heeft gekozen voor een regeling die eenduidig is, zodat het jaarlijks beschikbare bedrag van 250.000,- maximaal bij de doelgroep terecht komt.

Het gaat om personen van 65 jaar en ouder én om personen die voldoen aan één of meerdere van de volgende criteria:
* Er is een WVG-voorziening toegekend, en/of
* Men heeft langer dan 6 maanden thuiszorg ontvangen en/of
* Men heeft in 2003 of 2004 bijzondere bijstand ontvangen om te
* voorzien kosten, gerelateerd aan ziekte of handicap, en/of
* Men heeft een verstandelijke of langdurige psychische handicap, die blijkt uit een indicatie voor MLK, ZMLK of Mythylonderwijs, danwel een AWBZ-indicatie voor dagbesteding en/of verblijf in een woonvoorziening en/of
* Men is voor 80% arbeidsongeschikt verklaard. Belanghebbenden die bij de Sociale Dienst bekend zijn, ontvangen uiterlijk in week 52 een brief met aanvraagformulier. Aanvragen moeten uiterlijk 1 maart binnen zijn bij de Sociale Dienst. Elke aanvraag wordt getoetst aan de inkomensgrens voor deze regeling: de bijstandsnorm plus 60,- per maand. Anderen die voldoen aan één of meerdere criteria, kunnen contact opnemen met de Sociale Dienst via telefoonnummer 639 8000. De regeling is vanaf vandaag te vinden op www.dordrecht.nl en wordt volgende week gepubliceerd in de huis-aan-huisbladen en in de Klantenkrant (editie januari) voor cliënten van de Sociale Dienst.

Naar verwachting komen maximaal 3200 personen in aanmerking voor de regeling. Ook minderjarige kinderen kunnen tot de doelgroep behoren. De regeling is tot stand gekomen in overleg met de Dordtse Adviesraad voor het Gehandicaptenbeleid en de Vereniging Raad voor het Seniorenbeleid. B&W komt in januari met een nieuwe nota Armoedebeleid vanaf 2005.

Adres redactie:

Afdeling Communicatie
Postbus 8
3300 AA Dordrecht