Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA `s-GRAVENHAGE Telefax (070) 333 40 33

Uw brief Ons kenmerk
W&B/SFI/04/85801

Onderwerp Datum
besteding W-middelen 14 december 2004

Bij brief van 12 november 2003 deed mijn ambtsvoorganger ­ in vervolg op de parlementaire behandeling van de Wet werk en bijstand (WWB) ­ de toezegging om de reïntegratiebudgetten en
-bestedingen per gemeente over het jaar 2002 aan uw Kamer te doen toekomen. Bij brief van 28 november 2003 bent u reeds geïnformeerd over de bestedingen per gemeente van de op grond van de Wet financiering Abw c.a. toegekende I-budgetten 2002. Voor de besteding van het W- deel kondigde mijn ambtsvoorganger aan dat pas na vaststelling van de gemeentelijke jaaropgaven in september 2004 over het uitvoeringsjaar 2002 gerapporteerd kon worden. Inmiddels is het vaststellingsproces grotendeels afgerond en kan ik u informeren over over de bestedingen van het W-deel.

Bijgaand treft u een overzicht aan waarin per gemeente de beschikbare middelen zijn weergegeven voor de twee afzonderlijke regelingen voor reïntegratiemiddelen die sinds 1 januari zijn opgegaan in de WWB: de Wet inschakeling werkzoekenden (WIW) en het Besluit ID-banen (ID). Tevens zijn de uitgaven en het verschil tussen middelen en uitgaven weergegeven.

Hierbij passen enige opmerkingen.
Voor de WIW geldt dat er naast enkele deelbudgetten tevens sprake was van een declaratiesystematiek voor dienstbetrekkingen en werkervaringsplaatsen. In de kolom "beschikbaar" zijn de volgende bedragen betrokken:

- de toegekende budgetten;

- de (vastgestelde) declaraties;

- de inleenvergoedingen die gemeenten hebben ontvangen van de organisaties waarbij de WIW-er werd gedetacheerd;

- de overschotten uit voorgaande jaren die gemeenten op grond van de WIW mochten toevoegen aan het budget.

2

Voor de ID-banen zijn de uitgaven gelijk verondersteld aan de gedeclareerde bedragen.

De kolom "verschil" geeft het verschil weer tussen alle toegekende en beschikbare middelen en het totaal van de WIW- en ID-uitgaven.

Voor enkele gemeenten waar de gegevens voor een of beide regelingen nog niet (in de juiste vorm) zijn ontvangen of vastgesteld kunnen nullen weergegeven zijn. Ook in een aantal gevallen waar wel gegevens zijn weergegeven kan nog sprake zijn van niet-definitief vastgestelde gegevens. Aan deze opgave kunnen daarom geen rechten worden ontleend.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(H.A.L. van Hoof)