Kenniscentrum Elektronische Overheid

15 dec 2004

Open brief vanwege megacontract tussen overheid en Microsoft

keyboard Overheid

Verschillende organisaties hebben in een open brief hun zorgen geuit over het megacontract dat de overheid wil sluiten met Microsoft.

De open brief is op vrijdag 10 december verstuurd naar het kabinet. In de brief wordt de zorg over het mogelijke megacontract expliciet uitgeproken en nader toegelicht. "Ondergetekende organisaties maken zich zorgen over dit voornemen en willen u wijzen op de negatieve effecten die een dergelijk contract heeft op de softwaremarkt en het innovatieklimaat in Nederland."

Ook zijn de organisaties bang dat de Rijksoverheid de komende jaren geen aandacht meer zal schenken aan het alternatief open standaarden en open source software. "Ondergetekende organisaties zijn van mening dat het afsluiten van een dergelijk contract met Microsoft ertoe zal leiden dat de komende vijf jaar de deur op slot gaat bij de Rijksoverheid ten aanzien van de toepassing van open standaarden, vrije software en open source software." "Ondergetekende organisaties roepen het Kabinet op het gebruik van open standaarden, vrije software en open source software binnen de overheid serieus en ambitieus ter hand te nemen."

Het afsluiten van een megacontract met Microsoft zou in strijd zijn met het streven van de overheid om meer open-sourcesoftware te gebruiken. Die wens heeft de Tweede Kamer in november 2002 unaniem in een motie van Kees Vendrik (Groen Links) neergelegd.

De open brief is ook ondertekend door burger@overheid, onderdeel van Stichting ICTU. Lees ook het bericht op de website van burger@overheid.

Lees hier de open brief.