Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Kabinetsstandpunt over 'De GHORdiaanse knoop doorgehakt'

15 december 2004

Naar aanleiding van het advies van de Raad voor het openbaar bestuur `Veiligheid op niveau: een bestuurlijk perspectief op de toekomst van de veiligheidsregio's' van februari 2003 hebben het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een aanvullend advies gevraagd over hoe de geneeskundige hulpverlening bij ongevallen, rampen en crises te organiseren binnen de veiligheidsregio en hoe de relatie tussen de geneeskundige hulpverlening bij ongevallen en rampen (GHOR) en de geneeskundige hulpverleningsdiensten vorm te geven. In juli 2004 hebben de Raad voor het openbaar bestuur en de Raad voor de volksgezondheid en zorg een gezamenlijk advies uitgebracht, `De GHORdiaanse knoop doorgehakt'.

De Raden zijn van mening dat het tijd is voor duidelijke keuzes op bestuurlijk, organisatorisch en financieel vlak en stellen zeven maatregelen voor.
---

Het kabinet deelt de analyse van de Raden over de problematiek rondom de GHOR en de geneeskundige hulpverlening in bijzondere omstandigheden en sluit zich grotendeels aan bij de voorgestelde maatregelen. De Raden hebben ervoor gekozen bij hun advies niet het huidige kabinetsbeleid, maar hun eerder uitgebrachte adviezen op het gebied van acute zorg en veiligheid als uitgangspunt te hanteren. Het kabinet heeft begrip voor deze keuze, maar betrekt bij het opstellen van dit kabinetsstandpunt naast het advies van de Raden ook het huidige kabinetsbeleid (met name de brief van 11 juli 2002) in zijn overwegingen.

Voor de behandeling rubriceert het kabinet deze maatregelen als volgt:


1. bestuurlijke en operationele inbedding van de GHOR;
2. samenwerking binnen de witte kolom;
3. de meldkamer.


***
Download het originele bericht in PDF-formaat. Zie het origineel

***
Download het originele bericht in PDF-formaat. Zie het origineel