ECOFYS

Bouw eerste Nederlandse offshore windpark in zicht

Econcern en Energy Investments Holding (EIH) hebben overeenstemming bereikt met E-Connection om de vergunningen en alle overige rechten voor het Offshore Windpark Q7-WP over te nemen. Door aanpassingen binnen de bestaande projectstructuur en samenwerking met diverse partijen uit de financiële en energiesector brengen zij de realisatie van het park een belangrijke stap dichterbij. De opdracht voor de bouw zal naar verwachting al begin 2005 worden gegeven, waarna de eerste stroom in 2006 in het net zal worden gevoed.

Eerste Nederlands offshore windpark
Q7-WP is een initiatief van projectontwikkelaar E-Connection, die in 2002 de vergunningen en ontheffingen voor de bouw en exploitatie van dit windpark verkreeg. Wanneer de vergunningen en alle overige rechten zijn overgedragen aan Econcern en EIH zal de bouw van het eerste Nederlandse offshore windpark kunnen aanvangen. De concessie voor het windpark ligt in blok Q7 van het Nederlands Continentaal Plat, op ruim 23 kilometer uit de kust bij IJmuiden. Het 120 MW windpark zal op jaarbasis zo'n 435 GWh aan elektriciteit leveren, wat voldoende is om 125.000 huishoudens van stroom te voorzien..

Milieuwinst, kostprijsreductie, kennis en werkgelegenheid De bouw zal een belangrijke bijdrage leveren aan de verdere kostprijsreductie en kennisontwikkeling op het gebied van windenergie op zee. Zo zal E-Connection betrokken blijven door de ontwikkeling van duurzame aquacultuur bij Q7-WP, waarbij wordt onderzocht of offshore windparken een goede omgeving vormen voor de kweek van mosselzaad. Ook zal de bouw en het onderhoud van het windpark de werkgelegenheid in deze sector flink verhogen. Wanneer het windpark eenmaal is gerealiseerd zal het een besparing van 240.000 ton CO2 per jaar opleveren.

Europees investeringsfonds
Windpark Q7-WP vervult een belangrijke pilotfunctie voor de toekomstige ontwikkeling van de gehele offshore windindustrie in Europa. Econcern en EIH zijn in gesprek met diverse andere sectorgerelateerde partijen over de opzet van een Europees investeringsfonds voor de grootschalige ontwikkeling van offshore windenergie en biomassa in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje, België, en het Verenigd Koninkrijk.