Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

14-12-2004

Dit is een gemeenschappelijk persbericht van VROM en het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Op de internationale conferentie 'Energy for Development' is financiële steun toegezegd voor duurzame energievoorzieningen in ontwikkelingslanden. De Europese Unie gaat de energiesector in ontwikkelingslanden ondersteunen en zal naar verwachting in maart 2005 het European Energy Initiative bekrachtigen en hiervoor 250 miljoen euro uittrekken. Ook de grote ontwikkelingsbanken, zoals de Wereldbank, zijn bereid meer te investeren in energie en daarin samen te werken met publieke financiers.

Bij energievoorziening in ontwikkelingslanden moet bovendien meer worden ingezet op duurzame energie, mede gelet op sociale en ecologische gevolgen. De Wereldbank, nu al de grootste investeerder in duurzame energie van alle ontwikkelingsbanken, heeft toegezegd dat hun investeringen in duurzame energie jaarlijks met 20% zullen stijgen. Op verzoek van de niet-gouvernementele organisaties (ngo´s) is vastgesteld dat energie een´human need´is, waar iedereen recht op heeft. Energie om te koken, voor verwarming en verlichting is pure noodzaak.
Extra investeringen zijn nodig om aan de toenemende vraag van energie te voldoen en om de energievoorzieningen ook duurzamer te maken. Nieuw is dat behalve overheden nu ook het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties zijn opgeroepen om met investeringen en innovatieve ideeen te komen.

Publiek-private partnerships
Alle deelnemende groepen, overheden, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties, zijn het er over eens dat publiek private partnerships de beste manier zijn om het energieprobleem het hoofd te bieden. Minister Van Ardenne heeft op de conferentie vier publiek private partnerships ondertekend gericht op betere energievoorziening in ontwikkelingslanden. Onder de partijen bevonden zich de Duitse ontwikkelingsorganisatie GTZ en vanuit Nederland de bedrijven NUON en Free Energy en de ontwikkelingsorganisaties Novib en SNV. Een andere financiële bron voor ontwikkelingslanden die actiever moet worden ingezet, is het Clean Development Mechanism, waarmee ontwikkelingslanden door de verkoop van emissierechten voor de uitstoot van broeikasgassen extra inkomsten kunnen verkrijgen. Hierdoor worden investeringen in duurzame energie meer dan voorheen mogelijk. Als het Kyoto protocol in februari in werking treedt, zal dit naar verwachting nog meer nieuwe investeerders aantrekken. Een vervolggroep zal er op toezien dat de uitkomsten worden gerealiseerd en zal de conclusies ook internationaal onder de aandacht brengen.

Luchtvervuiling
Naar schatting heeft twee miljard mensen geen toegang tot elektriciteit of andere moderne vormen van energie. Bovendien is de huidige energievoorziening niet duurzaam. Door luchtvervuiling in steden sterven jaarlijks 800.000 mensen. Ongeveer 1,6 miljoen mensen per jaar sterven als gevolg van luchtvervuiling binnenshuis. De energievraag neemt binnen 25 jaar met 60% toe, en daarmee ook de uitstoot van broeikasgassen.
De conferentie 'Energy for Development' vond van 12 tot en met 14 december plaats in Noordwijk aan Zee op initiatief van het ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van VROM in samenwerking met de Wereldbank, het VN-Ontwikkelingsprogramma (UNDP) en de World council for sustainable development. Ruim 300 deelnemers, waaronder ministers, ambtenaren, wetenschappers en vertegenwoordigers van ngo´s en het bedrijfsleven namen aan de conferentie deel.

Meer info:
Website conferentie: www.energyfordevelopment.org Engelstalige website ministerie van Buitenlandse Zaken: http://www.minbuza.nl