Ingezonden persbericht


Persbericht - 15 december 2004

Minister donner in elsevier: 'nederlanders stuk voor stuk extremisten'

AMSTERDAM, 15 december - Als het om hun eigen mening of hun eigen geloof gaat, zijn 'bijna alle Nederlanders extremisten'. Dat zegt CDA-minister Piet Hein Donner van Justitie deze week in het kerstnummer van Elsevier.

'Het beeld van Nederlanders als een gelijkmatig volk is onjuist,' aldus Donner in Elsevier. 'Als het om onze eigen mening of ons eigen geloof gaat, zijn we stuk voor extremisten, volgens mij.'

De minister blikt in het interview onder meer terug op de moord van Theo van Gogh, waarvan de Nederlandse moslimextremist Mohammed Bouyeri wordt verdacht.

Donners collega-minister Johan Remkes van Binnenlandse Zaken (VVD) lag na de moord ernstig onder vuur in de Tweede Kamer. Hoewel Donner niet expliciet wil erkennen dat ook hij zou zijn vertrokken als Remkes was weggestemd, geeft hij toe dat hij zich op zijn positie als minister heeft beraden.

Donner: 'Het zou vreemd zijn dat niet te doen op een beleid dat in hoge mate gezamenlijk is gevoerd. Als de een wordt weggestemd, dan blijft de ander op een goed moment bungelen. Dat maakt dat je zonder meer over je eigen positie moet nadenken.'

Donner blijft bij zijn pleidooi om in het publieke debat beter op onze woorden te letten, anderen niet onnodig te 'kwetsen'.

'Zowel als het gaat om opmerkingen die bedreigend zijn voor homoseksuelen als om de gelijkheid van man en vrouw, maar ook om geloofsopvattingen'. In een opener wereld is een houding van 'alles moet kunnen' achterhaald, aldus Donner.

'Zolang je in een vissenkom leeft, kun je alles tegen elkaar zeggen, maar dat kan minder als de wereld opener en bedreigender wordt.'

Noot voor journalisten:
De volledige tekst van het interview is op te vragen bij het redactiesecretariaat van Elsevier: 020 - 515 99 44.