Socialistische Partij

Tijd voor noodlanding JSF

15-12-2004 * Nu minister Zalm en staatssecretaris Van Gennip met de handen in het haar zitten en in een gevecht met het Nederlandse bedrijfsleven verwikkeld zijn over afdrachtregeling in het JSF-project, is er volgens Tweede-Kamerlid Van Velzen geen andere keuze dan om nú uit het project voor de Amerikaanse bommenwerper te stappen. "Het is nu eruit of doorgaan en een nog grotere financiële blooper accepteren", aldus Krista van Velzen. "Het project zit in het slop. De technische ontwikkeling stagneert omdat het vliegtuig veel te zwaar wordt. De financiële afspraken gaan mis omdat de euro veel duurder ten opzichte van de dollar is geworden dan verwacht. En de voordelen van het Nederlandse bedrijfsleven worden steeds onduidelijker. Het is nu Mayday en hoog tijd voor een noodlanding", aldus Van Velzen.

De nu twee jaar durende samenwerking tussen de Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed Martin, het Nederlandse bedrijfsleven en de Nederlandse overheid verloopt slecht. Deze zomer kondigde de regering aan dat de ontwikkeling zeker anderhalf jaar vertraging heeft opgelopen. Toen al vroeg de Tweede Kamer, mede op voorstel van de SP, om een nieuwe berekening van de financiële situatie waar de Nederlandse overheid en het Nederlandse bedrijfsleven samen in terecht zijn gekomen. Tot op heden is die zogeheten "businesscase" nog niet bij de Kamer afgeleverd. Tot woede van Van Velzen werd, ondanks beloften dat deze berekening deze week zou binnen komen, opnieuw uitstel aangekondigd tot in januari 2005. "De redenen van het uitstel zijn bedroevend en beschamend. Lockheed Martin had geen tijd, en naar nu blijkt uit de pers onderhandelt de regering met het Nederlandse bedrijfsleven over de samenwerkingsregeling."

Van Velzen: "De commissie Duivesteijn toont aan dat bij Grote Projecten altijd enorme financiële tegenvallers voorkwamen. De JSF is daarvan ook een duidelijk bewijs. Voordat de catastrofe nog groter wordt, moeten we er nu mee stoppen. De SP diende vorige maand tijdens de behandeling van de begroting voor Defensie een motie in om nú te kappen met de JSF. Alleen PvdA en GroenLinks stemden mee. Het moet ook de leden van de regeringspartijen toch wel duidelijk zijn geworden dat de JSF een heilloos, hopeloos en bodemloos project is."