Socialistische Partij

SP adviseert grijs kentekenhouders: alle pijlen nu op CDA!

15-12-2004 * Volgende week stemt de Eerste Kamer over een overgangsregeling voor particuliere bezitters van een grijs kenteken. Het CDA neemt een sleutelpositie in. Daarom adviseert de SP houders van grijze kentekens nu alle pijlen op die partij te richten.

Staatssecretaris Wijn wil niet aan een overgangsregeling en hij lijkt na de Tweede Kamer ook een meerderheid van de Eerste Kamer achter zich te krijgen. Dat bleek tijdens de behandeling van het Belastingplan 2005 in de Senaat. Toch wordt er breed gevonden dat het eigenlijk onfatsoenlijk is om duizenden mensen plotsklaps op te zadelen met een geweldige daling van de waarde van hun auto en een enorme verhoging van de motorrijtuigenbelasting.

Tiny Kox Een motie van een brede gelegenheidscoalitie van ChristenUnie tot SP pleit voor een overgangsregeling. VVD en D66 hebben al gezegd pal achter de regering te blijven staan, die het bespaarde geld wil besteden aan een ongekend grote verlaging van de vennootschapsbelasting (met 1,9 miljard euro). Het CDA lijkt hetzelfde te gaan doen, maar staat onder druk van haar eigen achterban. Daarom adviseert SP-senator Tiny Kox de houders van een grijs kenteken en hun belangenvereniging om komende week alle pijlen op die partij te richten. `Wij zijn overtuigd van de rechtvaardigheid van uw wens, het CDA gaat de doorslag geven. Daar moet u nu dus zijn!'.

Kox hekelde de VVD, die geen enkele ruimte biedt voor een overgangsregeling voor autobezitters, maar wel vraagt om verlaging van de belasting op binnenlandse vluchten. `De VVD krijg je dus alleen mee als je je bestelbus ombouwt tot vliegmachien'. Kox was, met de rest van de Kamer, wel tevreden op de toezegging van staatssecretaris Wijn om gehandicapten die gebruik maken van een grijs kenteken, ruimhartig te behandelen. Daarop was door vrijwel alle fracties en de Chronisch Zieken en Gehandicaptenraad aangedrongen. Ook Tweede Kamerlid Agnes Kant had daarover al een serie kritische vragen gesteld.

De SP stemde met GroenLinks tegen het totale Belastingplan voor 2005. Kox: `We voelen er niet voor miljarden in het putje van de vennootschapsbelasting te gooien terwijl we met dat geld zoveel andere en betere zaken voor de samenleving en de economie zouden kunnen doen.'