Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

http://www.minlnv.nl

15 december 2004
Veerman: massaal doden bij uitbraak onacceptabel

Minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vindt het massaal doden van gezonde dieren bij een uitbraak van een dierziekte maatschappelijk onacceptabel en politiek onmogelijk. Dat meldde hij in Brussel tijdens de internationale conferentie over de bestrijding en preventie van dierziekten.
.Nederland zal bij een uitbraak van mond- en klauwzeer of varkenspest alleen bij de haard van de ziekte ruimen. Daarna gaan we indien nodig snel over tot vaccineren om verdere uitbreiding van de ziekte te voorkomen. Deze gevaccineerde dieren zullen niet worden gedood., aldus minister Veerman. Ook vindt Veerman dat het bedrijfsleven een belangrijke rol en verantwoordelijkheid heeft rond de afzet van producten van gevaccineerde dieren.
Vandaag heeft Veerman de conferentie met de titel 'The Material and Immaterial Costs of Animal Disease Control: Towards an Effective, Affordable and Socially Acceptable Animal Disease Control in the European Union' geopend. De conferentie is georganiseerd door het ministerie van LNV samen met het directoraat-generaal Gezondheid en Consumentenbescherming van de Europese Commissie en duurt nog tot en met 16 december.
Het doel van de conferentie is om ervaringen te delen en lessen te trekken uit de recente uitbraken van besmettelijke dierziekten zoals mond- en klauwzeer, klassieke varkenspest en vogelpest, en te komen tot aanbevelingen voor een effectieve, betaalbare en maatschappelijk meer geaccepteerde dierziektebestrijding in Europa.

15 dec 04 11:51