FNV

De Geus laat beschaving los

Het is diep triest dat minister De Geus de koppeling tussen lonen en uitkeringen niet overeind wil houden. Dat zegt FNV-voorzitter Lodewijk de Waal in het FNV e-Magazine van 15 december.

"Aan ontkoppelen, daar werk ik niet aan mee." Een uitspraak van minister De Geus van sociale zaken vorig jaar tijdens een CDA-partijraad.

Dezelfde partijraad vroeg onlangs weer aan De Geus om de koopkracht voor de minima op peil te houden. Toch dreigt morgen tijdens het Kamerdebat over de koopkracht de koppeling van de lonen aan de uitkering te sneuvelen. Nu het erop aankomt, vindt de oud-vakbondsman de koppeling 'te duur'.

Volgens de FNV staat De Geus door zijn eigen toezeggingen en Kamerbrede moties over koopkrachtbescherming van de minima zwaar in in het krijt.

"Het is diep triest dat hij niet eens gevoelig is voor de signalen uit zijn eigen kring. Je kunt als overheid niet aan de ene kant de huren en de ziektekosten voor de minima laten stijgen en aan de andere kant hun uitkering ontkoppelen van de loonstijgingen, " zegt FNV-voorzitter Lodewijk de Waal.

"Centrale vraag is hoe je als maatschappij omgaat met mensen die het niet goed hebben. Koppelen is een kwestie van beschaving."

Het FNV e-Magazine verschijnt elke woensdag en is gratis. Verder in dit nummer: Uitbuiting bij Lidl; Groeiscenario voor NS; Het kerstpakket is terug van weggeweest.

15 december 2004