MKB-Nederland

15-12-2004
Provincie Utrecht verbiedt megasupers in buitengebieden (Persbericht)

Er komen geen megasupermarkten in de buitengebieden van de provincie Utrecht. Tot vreugde van de Nationale Winkelraad van MKB-Nederland en MKB-Utrecht hebben Provinciale Staten maandag dit besluit genomen. De statenleden erkennen daarmee het gevaar dat dergelijke grootschalige winkels de voorzieningen in steden en dorpen aantasten.

In een amendement op het nog vast te stellen Streekplan 2005-2015 is een expliciet verbod opgenomen op elke vorm van megasupers en grootschalige detailhandel in de periferie. Alleen in of tegen bestaande winkelgebieden of stadsdeelcentra mogen deze - onder zeer strikte voorwaarden - worden gebouwd. De statenleden maken een uitzondering voor winkels die vanwege hun aard juist wel op buitenlocaties thuishoren, zoals bouwmarkten, tuincentra, meubelzaken, autodealers en winkels met explosieve en brandgevaarlijke stoffen.

Grootschalige winkels leggen een extra druk op bestaande detailhandelsvestigingen in steden en dorpen. Als die het loodje leggen, worden de leefbaarheid en de sociale veiligheid aangetast, zo staat in het amendement. De werkgelegenheid in het midden- en kleinbedrijf, aantasting van het milieu en extra verkeersdrukte zijn andere argumenten.

De provincie Utrecht volgt met haar besluit de wens die MKB-Nederland enkele weken geleden heeft neergelegd in de nota Ruimte voor het midden- en kleinbedrijf: heb lef om te kiezen. Daarin zegt de mkb-koepel dat provincies en lokale overheden moeten stilstaan bij de (negatieve) gevolgen van de aanleg van grootschalige winkelvoorzieningen op de binnensteden.

Met uitzondering van D66 hebben alle Statenfracties in Utrecht het amendement gesteund.

Voor meer informatie :
megasuper Utrecht dec 04.pdf

MKB-Nederland, Brassersplein 1, 2612 CT Delft, Tel: 015 2191212 © MKB-Nederland, 2004 | Disclaimer |