GroenLinks

Europese Commissie moet hard onderhandelen over begroting

15 december 2004

De Europese regeringen denken steeds minder te hoeven bijdragen aan de EU zonder hun ambitieuze plannen bij te stellen. Het Europees Parlement is bezorgd en dringt er bij de nieuwe Europese Commissie op aan leiderschap te tonen bij de begrotingsonderhandelingen en niet toe te geven aan de één-procents eis van netto-betalers als Nederland en Duitsland.

"De Europese Commissie moet niet nu al met toezeggingen komen, maar de rug recht houden bij de onderhandelingen over de Financiële Perspectieven", vat GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg de visie van het Europees Parlement dinsdag 14 december samen. Die zette middels vragen aan de Europese Commissie het onderwerp op de agenda. Vaststelling van het meerjarig budgettair kader 2007 - 2013 van de EU is een van de heetste Europese hangijzers het komend half jaar. De EU-regeringen moeten die samen met de Europese Commissie en het Europees Parlement uiterlijk juni 2005 vaststellen.

Prodi-voorstellen
De Groene/EFA fractie vindt de oorspronkelijke voorstellen van de Europese Commissie van dit najaar een goede basis voor onderhandelingen. De zogenaamde 'Prodi-voorstellen' staan voor een Europese begroting van 1,14% van het BNP, met investeringen in de Lissabonstrategie, geld voor een economische stimulans in de armere regio's en een versteviging van de rol van de Unie in de wereld.

Groenen ambitieuzer
Dat is prachtig, beaamt Buitenweg, "maar mijn fractie is ambitieuzer. De toekomstige generaties komen er bekaaid van af. Er wordt onvoldoende geïnvesteerd in hernieuwbare energiebronnen. Dat is slecht voor het milieu, en houdt ons ook afhankelijk van dubieuze regimes in landen waar de olie rijkelijk vloeit. Er is geen apart fonds voor Natura 2000. Er is onvoldoende geld om de opvang van vluchtelingen in de regio te verbeteren. En een te geringe verhoging van gelden voor cultuur en voor uitwisselingsprogramma's voor jongeren. Wij willen wat minder geld voor het promoten van Europa en wat meer voor het ervaren daarvan."

Ten koste van onderzoek, mensenrechten, milieu
Zes nettobetalers (Nederland, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk, Zweden en Frankrijk) legden in december 2003 de eis op tafel niet meer te betalen dan bij de 'oude' meerjarenbegroting. Diezelfde zes landen weigeren te praten over hervormingen op de grootste Europese kostenpost: het landbouwbeleid. Onaanvaardbaar, vindt GroenLinks. "Dus waar gaat de korting plaatsvinden? Op geld voor onderzoek en ontwikkeling, mensenrechten, milieu, buitenlandbeleid, cultuur. Zaken die mensen aan het hart gaan. Die een zichtbare meerwaarde hebben als ze op Europees niveau worden gedaan. Een begroting die uit scepsis geboren wordt zal alleen maar scepsis voeden. Hiermee blijft Europa alleen een markt en munt. En dat is de verkeerde weg."

Drie dubbel dom
Geruchten deden de ronde dat de Europese Commissie al toezeggingen richting 1,07% had gedaan. "Dat is drie dubbel dom", concludeert Buitenweg. "Inhoudelijk, want als we écht een Europa van mensen willen, van 'eenheid in verscheidenheid', dan moeten we het lef hebben daarin te investeren. Strategisch, want wie gaat nu al concessies doen, nog voor de onderhandelingen geopend zijn. En institutioneel. U kunt het standpunt van het parlement gebruiken in de onderhandeling tussen ons en de EU-regeringen. Misschien vragen wij wel 1,5%! Dan heeft u met uw 1,14% een mooie tussenpositie. Dus vasthouden en stevig onderhandelen."

Netto-betalers radicaliseren
"De EU-regeringen zijn in de tussentijd zelfs geradicaliseerd en spreken nu over een plafond van 1% van het BNP in vastleggingsverplichtingen - in plaats van in betalingen die altijd lager uitpakken! Dit betekent dus dat zij willen dat we tot in 2013 een begroting hebben die lager is dan de huidige - en dat met een grotere Europese Unie! En ondertussen maar waslijstjes van ambities maken."

Links


- Voorstellen financiering EU moet groener (10 febr 2004)


- Utopie netto-betalers: meer en groter Europa voor minder geld (16 jan 2004)

«