Lijst Pim Fortuyn


Rapport Infrastructurele projecten: Ruim 10 miljard aan belastinggeld over de balk gesmeten

15/10/2004 - De Lijst Pim Fortuyn vindt het ronduit triest dat de huidige infrastructuur op instorten staat door megablunders als de aanleg van de Betuweroute en de Hoge Snelheids Lijn (HSL). In een eerste reactie op het rapport van de Tijdelijke Commissie Grote Infrastructurele Projecten stelt woordvoerder Van As: En alsof deze twee onnodige investeringen nog niet erg genoeg zijn, gaat het kabinet door met de besluitvormingsprocedure rond de Zuiderzeelijn. Dirèct aan de noodrem hangen, wat ons betreft!

Het rapport toont ondubbelzinnig aan dat zowel aan de aanleg van de Betuweroute als die van de HSL geen adequate probleemanalyse blijkt te zijn voorafgegaan. Woordvoerder Van As: Voor welke problemen deze projecten een oplossing bieden, is zelfs niet eens onderzocht. Voor niet bestaande problemen is meer dan tien miljard euro weggegooid. En aan deze verkwisting hebben alle grote partijen meegedaan.

Omdat de besluitvorming rond de Zuiderzeelijn (ZZL) opmerkelijke overeenkomsten vertoont met de besluitvorming rond de Betuwelijn en de HSL, is de LPF voor stopzetting van dit project.

De LPF-woordvoerder vervolgt: Het CPB heeft aangetoond dat de ZZL in welke vorm dan ook negatieve economische baten heeft en de ICES (Interdepartementale Commissie inzake het Economisch Structuurbeleid) heeft het project als zwak bestempeld. Genoeg reden voor de LPF om de gereserveerde 2,8 miljard euro aan te wenden voor het oplossen van èchte problemen in dit land.

Van As heeft veel waardering voor het werk van de onderzoekscommissie en hoopt dat de besluitvormingsprocedure rond grote projecten nu kan worden verbeterd. Ik onderschrijf de conclusie van de commissie, die aangeeft dat de Kamer niet op de stoel van de minister moet plaats nemen, maar juist in de beginfase wel grote betrokkenheid van het parlement wenst en een sterk afgebakend kader moet vaststellen, waarna terughoudendheid wordt betracht bij de uitvoering van projecten.

De fractie Lijst Pim Fortuyn heeft zich vanaf haar intrede in de Tweede Kamer sterk gemaakt voor een andere aanpak van grote infrastructurele projecten, ingegeven door de onbeheersbaarheid van de projecten Betuweroute en de HSL. Een motie van mijn collega LPF-Kamerlid Hermans heeft ertoe geleid dat er een Tijdelijke Commissie Infrastructurele Projecten (TCIF) is ingesteld. Het rapport biedt prima uitgangspunten om grote infrastructurele projecten beheersbaar te krijgen. Dit is immers essentieel voor de besparing van belastinggeld, aldus Van As.