Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Nieuwegein/Lisbon/Phoenix, 15 december 2004

AM ontvangt Full Design Award van International Council of Shopping Centers

Almada Forum onderscheiden als beste winkelcentrum ter wereld

Het winkelcentrum Almada Forum in Lissabon, ontwikkeld door AM (voorheen Amstelland MDC), is onderscheiden met de Full Design Award, de hoogste prijs in de wereldwijde Design and Development Awards competitie van de International Council of Shopping Centers (ICSC). In de categorie Grote Winkelcentra werd Almada Forum verkozen boven retailprojecten in Spanje, de Verenigde Staten, Japan, Korea en Ecuador. De ICSC maakte de winnaars van de 28e jaarlijkse verkiezing bekend in Phoenix, Arizona (USA).

Almada Forum is het op één na grootste winkelcentrum van Portugal en omvat 110.000 m² aan winkelruimte, vrijetijdsvoorzieningen en horeca, verspreid over drie verdiepingen. Het centrum werd geopend in 2002 en trekt jaarlijks meer dan 18 miljoen bezoekers. Almada Forum is ontworpen door T+T Design, de in house ontwerpers van AM. Het centrum met een investeringsvolume van 210 miljoen is eigendom van Commerz Grundbesitz Investment Gesellschafft mbH (CGI). In 2003 won Almada Forum de internationale Mipim Award.

`Kroon op erkenning'
Hans van Veggel, vice-voorzitter van de Raad van Bestuur van AM, stelde trots te zijn met de erkenning van de ICSC voor Almada Forum. "Wij streven er altijd naar publieke ruimte te creëren die wordt gekoesterd door de consument en trachten daarbij de magie van de plek te ontwikkelen en te benutten. Met Almada Forum is dit bijzonder goed gelukt.Na het winnen van de Mipim Award voor dit winkel- en vrijetijdscentrum is dit de kroon op de erkenning voor de expertise van ons bedrijf. We hebben hiermee de officieuze wereldtitel voor winkelcentra binnengesleept. Het bewijst eens te meer dat de design & development-benadering van AM een bewezen exportproduct is. Vandaag de dag ontwikkelen we in circa vijftien landen winkelcentra en binnenstedelijke plannen, die zich stuk voor stuk onderscheiden door een bijzondere belevingswaarde en een duurzame waardegroei."

Europese kwaliteit
De winnaar van dit jaar werd geselecteerd uit 50 inschrijvingen, waarvan 39 projecten zijn doorgedrongen tot de finale. Onder deze finalisten waren 11 Europese winkelcentra uit Duitsland, Frankrijk, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Spanje, Turkije en Zwitserland.

Arcadio Gil, voorzitter van de European Shopping Centre Awards Jury: "Het is opvallend dat zo veel Europese winkelcentra hoog scoren in deze internationale verkiezing. Het ontwerpen en ontwikkelen van winkelcentra in Europa heeft de laatste jaren een hoge vlucht genomen. De wereldwijde erkenning voor Europa komt toe aan iedereen die bijdraagt aan de vernieuwing van winkelcentra in ons continent."

ICSC
De International Council of Shopping Centers, opgericht in 1957, is de eerste wereldwijde organisatie voor de winkelcentrum-industrie. De meer dan 50.000 leden in 80 landen zijn werkzaam bij beleggers, ontwikkelaars, beheerders, winkelketens, makelaars, de wetenschap en de publieke sector.

Profiel AM
AM (voorheen Amstelland MDC) is op Europese schaal actief in de gebiedsgerichte ontwikkeling van stedelijke centra, winkelcentra, woonwijken en kantoren(parken). De beursgenoteerde onderneming, met een omzet van 1,1 miljard en een nettoresultaat van 75 miljoen in 2003, heeft een leidende marktpositie in Nederland en een vooraanstaande positie in vastgoedontwikkeling in Europa. AM heeft projecten in voorbereiding en in uitvoering in Nederland, Frankrijk, België, Duitsland, Groot- Brittannië , Spanje, Portugal, Italië, Tsjechië, Hongarije, Polen en Turkije. Deze zijn toegesneden op de leefstijlen van de consument en respecteren en versterken de lokale cultuur.
De projecten van AM hebben wereldwijd erkenning verworven met prestigieuze internationale prijzen (MIPIM, ICSC en ULI) voor onder meer de Kalvertoren en kantoor Forum (Amsterdam), het Beursplein (Rotterdam), het Statenplein (Dordrecht), Regenboog Park (Tilburg), Armazens do Chiado (Lissabon) en Almada Forum (Lissabon).

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht