Gemeente Capelle a/d IJssel

Bijzondere bijstand voor chronische zieken, gehandicapten en ouderen

Als u chronisch ziek bent, gehandicapt of als oudere aangewezen bent op zorg, moet u soms extra kosten maken. Daarbij kan het bijvoorbeeld gaan om de eigen bijdrage huishoudelijke hulp en ziekenvervoer, dieetkosten, kosten voor een halsalarm, kosten voor elastische kousen, gehoorapparaat, orthopedische schoenen, extra kledingslijtage, pedicure, tafeltje dekje, enzovoort. Als u aan de voorwaarden voldoet, kunt u voor dit soort kosten bijzondere bijstand krijgen.

De gemeente bekijkt eerst of een andere instantie de betreffende kosten (gedeeltelijk) vergoedt. Als dit niet zo is, beoordeelt de gemeente uw individuele situatie. Het gaat immers om maatwerk. Soms is het nodig om een advies bij een externe deskundige, bijvoorbeeld een arts, op te vragen.

Of u recht heeft op een vergoeding via de bijzondere bijstand is ook afhankelijk van de hoogte van uw inkomen en uw vermogen. Als u een minimuminkomen heeft, krijgt u meer vergoed dan wanneer uw inkomen iets hoger is. Voor vermogen geldt dat bij echtparen/samenwonenden een bedrag van ruim 5.000,- wordt vrijgelaten. Voor alleenstaanden geldt de helft van dit bedrag.

U moet de bijstand aanvragen voordat u de kosten betaalt. Ook moet u er voor zorgen dat u notas en betaalbewijzen goed bewaart, zodat u kunt laten zien dat u de kosten heeft gemaakt.

Om in aanmerking te komen voor bijzondere bijstand is het nodig dat u een aanvraag indient. U kunt hiervoor op werkdagen van 8.00 tot 12.00 uur terecht bij de balie van Sociale Zaken. Deze is gevestigd in de hal van het gemeentehuis aan de Rivierweg 111. Bent u niet in staat om naar Sociale Zaken te komen, dan kunt u telefonisch contact opnemen of een schriftelijk verzoek indienen. Sociale Zaken zal dan een afspraak met u maken voor een gesprek bij u thuis.

Meer informatie
Voor meer informatie over de bijzondere bijstand kunt u op werkdagen van 8.00 tot 12.00 uur contact opnemen met de informatielijn van Sociale Zaken, telefoonnummer 010-2848457.