De Nederlandse Bank


DNB publiceert Kwartaalbericht december 2004
Persbericht

Datum leeg 15 december 2004

Economische groei trekt gestaag aan, DNB: een nieuwe organisatie onder een vertrouwde naam, Financiële instellingen en financiële stabiliteit, De pensioensector: duurzaamheid onder druk, Nederlandse banken klaar voor `operationeel risico' volgens `Bazel-II'

Deze en andere onderwerpen staan in het Kwartaalbericht december 2004, dat de Nederlandsche Bank (DNB) op woensdag 15 december om 13.00 uur vrijgeeft voor publicatie. Het Kwartaalbericht opent zoals gebruikelijk met rapportages over financiële stabiliteit, monetaire en economische ontwikkelingen, toezicht en betalingsverkeer. Daarnaast komen de volgende onderwerpen aan bod:

Economische groei trekt gestaag aan
Naar verwachting zal de economische groei in Nederland gaan aantrekken van 1,2% dit jaar tot 1,7% en 2,5% in 2005, respectievelijk 2006. De gunstige ontwikkeling van de wereldhandel is de drijvende kracht hierachter. Belangrijke neerwaartse risico's zijn de depreciërende dollar en de hoge olieprijs. Dat blijkt uit de ramingen met MORKMON, het macro-economisch model van DNB waarover het Kwartaalbericht twee keer per jaar verslag doet. Een permanente verzwakking van de koers van de Amerikaanse dollar met nog eens 10% tot $1,42 per euro, pakt volgens een simulatie met MORKMON negatief uit voor het herstel van de Nederlandse economie. De groeiraming zou dan 0,7 procentpunt lager uitvallen in 2005. Het dempende effect is het gevolg van enerzijds het verlies aan prijsconcurrentie voor de Nederlandse uitvoer en anderzijds van de minder sterke groei van de wereldhandel. Een 20% hogere olieprijs remt de groei met 0,2 procentpunt per jaar. Ook in dit scenario is er een lagere wereldhandel, terwijl van binnenlandse zijde vooral de consumptieve bestedingen en de bedrijfsinvesteringen achterblijven. Simulaties met een verhoging van de pensioenpremies in Nederland met 0,5%-punt van het brutoloon in 2005 en in 2006, laten een dempend effect op het bbp-volume zien van 0,3% na drie jaar.

DNB: een nieuwe organisatie onder een vertrouwde naam De Nederlandsche Bank en de Pensioen- & Verzekeringskamer zijn op 30 oktober 2004 gefuseerd. De fusie van de beide toezichthouders is een natuurlijke afronding van een integratieproces dat al eerder in gang was gezet. Aanleiding voor de fusie waren de belangrijke veranderingen die de afgelopen decennia in de financiële sector zijn opgetreden, zoals het ontstaan van omvangrijke financiële conglomeraten. De nieuwe organisatie, die verder gaat onder de naam de Nederlandsche Bank (DNB), verbetert de effectiviteit en efficiëntie van het prudentieel toezicht. Bovendien wordt nu de synergie van het toezicht met de beide andere kerntaken van DNB, monetair beleid en betalingsverkeer, optimaal benut. Op die manier draagt DNB nog beter bij aan financiële stabiliteit.

Financiële instellingen en financiële stabiliteit Financiële instellingen dienen steeds meer bekeken te worden vanuit een brede financiële stabiliteitsinvalshoek. Niet alleen groeiden banken, pensioenfondsen en verzekeraars de afgelopen decennia veel sneller dan de reële economie, ook is de concentratiegraad toegenomen en is de verwevenheid met financiële markten en met het buitenland versterkt. Beleidsmatig betekent dit dat het financiële systeem als geheel in beschouwing moet worden genomen, met speciale aandacht voor de dwarsverbanden tussen verschillende typen financiële instellingen, markten en infrastructuur. Ook zal vaker een afweging moeten worden gemaakt tussen het bevorderen van de schokbestendigheid van de instellingen en de efficiëntie van het financiële systeem.

De pensioensector: duurzaamheid onder druk
In reactie op de sterk aangetaste solvabiliteitspositie zijn de afgelopen twee jaar forse stappen gezet richting herstel van de Nederlandse pensioensector. Zo is een substantiële overgang van eindloon- naar middelloonregelingen gerealiseerd, zijn premies opwaarts aangepast richting kostendekkend niveau en worden werknemers gestimuleerd om langer door te werken. Ook het pensioentoezicht is in beweging: een nieuwe pensioenwet is in voorbereiding en daaraan gerelateerd is veel werk verzet bij het ontwikkelen van een risicogebaseerd financieel toetsingskader. Daarbij moeten keuzes worden gemaakt om een volwaardig pensioenstelsel overeind te houden, zonder ongewenste belemmeringen voor het herstel van de economie.

Nederlandse banken klaar voor `operationeel risico' volgens `Bazel-II' De banken in Nederland zijn voor het merendeel goed voorbereid op de komst van het operationeel risico als risicocategorie in `Bazel-II', het nieuwe stelsel van risicogevoelige kapitaaleisen voor banken. Dat blijkt uit een recente inventarisatie van DNB onder 60 Nederlandse banken om vast te stellen hoe zij de kapitaaleis voor operationeel risico willen berekenen. De meeste banken kiezen voor een berekeningsmethode die past bij de complexiteit van hun operationeel risico. De grote, internationaal actieve Nederlandse banken voldoen allemaal aan de verwachting door geavanceerde interne modellen te ontwikkelen. Kleine banken kiezen relatief vaak voor de eenvoudigste berekeningswijze; voor een aantal van deze instellingen zou de keuze voor een iets geavanceerdere berekeningswijze te overwegen zijn.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Tobias Oudejans, 020-524 3100 en 06-524 96 961, of Herman Lutke Schipholt, 020-524 2712 en 06-524 96 900.

Een fysiek exemplaar van het Kwartaalbericht is te bestellen via info@dnb.nl.

Vanaf woensdag 15 december 2004 om 13.00 uur is het Kwartaalbericht ook te downloaden vanaf de website van de Nederlandsche Bank, www.dnb.nl.