Partij van de Arbeid


Den Haag, 15 december 2004


PvdA: Waardering en steun voor rapport commissie Duivesteijn


De PvdA heeft met waardering kennis genomen van het rapport van de Tijdelijke Commissie Infrastructuurprojecten. Het is een waardevol en gedegen rapport. De commissie Duivesteijn geeft een goede probleemanalyse van de oorzaken van de gebrekkige besluitvorming over grote projecten in de Tweede Kamer. De commissie heeft haar taak breed opgevat en heeft behalve een toetsingskader voor grote projecten dat zij heeft ontwikkeld ook aanbevelingen gedaan betreffende aanpassingen van de Wet op de Ruimtelijke Ordening en het Fonds Economische Structuurversterking. De aanbevelingen van commissie stijgen daarmee uit boven de beoordeling van individuele grote projecten; het is een benadering die uitgaat van de noodzaak tot een wijziging van het huidige politieke systeem en het functioneren van de Tweede Kamer daarin. De aanbevelingen die ervoor pleiten dat de Tweede Kamer haar positie voor wat betreft de politieke sturing en controle versterkt, steunen wij op hoofdlijnen.


De commissie maakt duidelijk dat de Tweede Kamer als zij dat zou willen haar positie ingrijpend kan versterken. Daarbij is evident dat het niet alleen gaat om het veranderen van wetgeving of structuren, maar ook om de politieke wil er echt iets van te maken. Die bereidheid hebben wij. De PvdA is van mening dat deze politieke wil tot verandering en verbetering in het verkeer tussen Kamer en kabinet ook van het kabinet zelf mag en moet worden gevraagd. De reconstructies van de HSL-Zuid en Betuweroute illustreren waarom dat nodig is. Het kabinet zal haar huiswerk moeten doen en de organisatie van grote projecten en wijze van risicobeheersing moeten heroverwegen.


De commissie is zeer kritisch over de Zuiderzeelijn. Zij acht het thans niet het moment om een verantwoord besluit te nemen omdat er nog te veel vragen liggen ten aanzien van nut en noodzaak van het project en er te weinig zicht is op de ruimtelijke en economische meerwaarde van dit project. De PvdA is geschrokken van de stevige kritiek die de commissie heeft ten aanzien van het project zelf en de gevolgde procedure, maar constateert dat het nog niet te laat is om de besluitvorming op een goed spoor te krijgen. De aanbevelingen van de commissie zullen wij ter harte moeten nemen. Dit zal ook betekenen dat wij samen met het Noorden opnieuw moeten discussiëren over de betekenis van de aanbevelingen voor het project en de te volgen procedure.