Gemeente Rotterdam

Nr.168
9 december 2004

Brandveiligheid verbeterd na controle

De brandveiligheid van een flink aantal Rotterdamse bedrijven en instellingen is verbeterd. Bij een grootschalige controle waren eerder dit jaar zijn grote gebreken geconstateerd, hoewel er nergens acuut gevaarlijke situaties zijn aangetroffen. Onderwerp van onderzoek waren Rotterdamse hotels, feestzalen en buurthuizen, bedrijfsverzamelgebouwen, seksinrichtingen, een deel van het kantorenbestand en verder gebedshuizen en verzorgingshuizen .

De controle is de afgelopen maanden uitgevoerd door DCMR Milieudienst Rijnmond, Bouwtoezicht en de Brandweer. De geconstateerde verschillen tussen de verschillende typen bedrijven en instellingen zijn groot. In bedrijfsverzamelgebouwen zijn ruim 300 bedrijven gecontroleerd. De voorschriften op het gebied van milieu en brandveiligheid worden hier redelijk opgevolgd. Driekwart van de bedrijven houdt zich aan de brandveiligheidsvoorschriften. Bij een kwart werden gebreken geconstateerd. Bij de controles van de ruim 150 feestzalen en buurthuizen zijn bij 50 bedrijven overtredingen vastgesteld. Anders dan bij de bedrijfsverzamelgebouwen houden zich relatief veel mensen op in de feestzalen en buurthuizen en dat leidt tot hogere risico's. Het goed naleven van de voorschriften is een basisvoorwaarde voor een veilige exploitatie. Bij de controles van 52 seksinrichtingen is slechts een klein aantal tekortkomingen geconstateerd.

Het beeld bij de overige onderzochte branches is minder positief. Bij de circa 80 onderzochte kantoren, waaronder alle hoogbouwkantoren, bleek slechts 20% zich volledig aan de eisen te houden. Bij de circa 70 gecontroleerde hotels lag dit percentage op 21%. Duidelijk is dat voor deze gebouwen extra maatregelen nodig zijn. De aangetroffen situatie leverde een te hoog veiligheidsrisico op. Meestal gaat het om gebreken aan installaties, vluchtwegen, blusmiddelen en de brandwerendheid van scheidingswanden. In de periode 2003-2004 heeft de gemeentelijke brandweer ook 185 gebedshuizen en 62 verzorgingshuizen gecontroleerd. Bij deze controles bleek dat de voorschriften matig tot redelijk worden nageleefd. Teveel objecten voldoen niet aan de voorschriften.

Voor alle geconstateerde overtredingen zijn termijnen gesteld en is een nazorgtraject ingezet. Inmiddels zijn vrijwel alle nacontroles uitgevoerd en voldoen de objecten weer aan de voorschriften.

De uitgevoerde controles maken deel uit van het gezamenlijke handhavings-programma 2004. Het college van B en W heeft veiligheid bij zijn aantreden tot de hoogste prioriteit verklaard. Brandveiligheid hoort daar ook bij. De rampen in Enschede en Volendam zijn voor het gemeentebestuur aanleiding geweest om een extra impuls te geven aan de handhaving van regels. Een speciaal collegeteam heeft opdracht gegeven dat er vanaf 2003 een gezamenlijk handhavingsprogramma van de meest betrokken diensten zou komen. Voor 2003 is dit gebeurd en het programma voor 2004 is bijna uitgevoerd. De samenwerking tussen diensten levert een beter beeld op van de veiligheidsrisico's in de stad en de haven. Het uiteindelijke doel van toezicht, handhaving en samenwerking is om de veiligheid voor de burgers en bedrijven te vergroten.

noot voor de redactie/