GroenLinks

Europarlement wil snelle start onderhandelingen Turkije

Actie van de europarlementariers bij stemming Turkije 15 december 2004

Na een woelig debat sprak een ruime meerderheid van het europarlement zich uit voor het starten van toetredingsonderhandelingen met Turkije zonder verdere vetraging. Morgen en overmorgen beslissen de EU-regeringen hierover. Samen met de Groenen waren de socialisten en liberalen woest op het christen-democratisch initiatief om geheim te stemmen.

Uit protest tegen de geheime stemming maakten de Groenen hun ja-stem op alternatieve wijze duidelijk zichtbaar: via bordjes met 'evet','yes' of 'oui' en de Turkse en Europese vlag erop.

Geheime stemming: laf en ondemocratisch
"Niet openlijk voor je Turkije-standpunt uitkomen is laf en ondemocratisch. De kiezer heeft er recht op te weten hoe een volksvertegenwoordiger op dit cruciale onderwerp stemt", aldus Joost Lagendijk, GroenLinks-europarlementariër en voorzitter van de EU-Turkije delegatie.

Zonder vetraging
Lagendijk is blij met de fikse aanpassingen op het oorspronkelijke aanbevelingsrapport van CDA-er Camiel Eurlings. "Het belangrijkste is dat de twee kernpunten, die een cruciale rol spelen bij de beslissing tijdens de Europese top morgen in Brussel, beantwoord zijn. Het eerste is, dat het Europees Parlement van mening is dat de toetredingsonderhandelingen zonder vertraging moeten beginnen. Dat bet ekentrondnovember2005.

.... en volwaardig lidmaatschap
"Het andere is dat Turkije een volwaardig lidmaatschap in het vooruitzicht wordt gesteld. Alle verwijzingen naar een speciaal soort partnerschap verwierp het Europees Parlement vandaag", aldus Lagendijk na afloop van de stemming in het Europees Parlement.

Donderdag 16 en vrijdag 17 december komen de EU-regeringsleiders in Brussel bijeen waar zij onder andere over de eventuele startdatum van toetredingsonderhandelingen met Turkije beslist.

Links

- Christen-democraten willen geheime stemming Turkije (14 dec 2004)
- dossier: Turkije en EU-lidmaatschap

«