Deelgemeente Osdorp Amsterdam


Naar Menu

Jong en Oud in Osdorp
14 december 2004

Stichting Formaat
Theater als middel om gemeenschappelijke waarden en normen te ontdekken. Stichting Formaat heeft met een productieteam twee workshops gehouden, een voor jong en een voor oud. Het inititiatief hiervoor kwam van het stadsdeel. Op de avond in het Informatiecentrum Parkstad waren 31 jongeren en 21 volwassenen aanwezig uit het Zuidwest Kwadrant en de Punt.

Angst
De avond begon met de voorstelling waarin een oude mevrouw Van Dijk niet onder poortjes doordurft. Het liefst ziet zij een hek om haar wijkje. Ze is bang en laat zich leiden door haar angsten die in de loop der tijd worden gevoed door het starende en verbale geweld van een groep allochtone jongeren. Aan de andere kant van het poortje staan de jongeren, die de angstig scheldende mevrouw van Dijk steeds meer een raar mens vinden worden. Ze staan recht tegenover elkaar. Verder is er nog een goedwillende buurvrouw die met beide partijen contact heeft maar weinig verandering teweeg kan brengen.

De voorstelling stopt
Dan stopt de voorstelling en spelen ze deze opnieuw. Zowel jong als oud uit het publiek kan de voorstelling stoppen op het moment dat zij vinden dat een van de spelers het anders zou moeten doen. Dit gebeurt in het begin héél voorzichtig, maar later steeds vaker, door zowel jong als oud.

Geen hekken, maar bruggen
Daar waar de avond in het begin nog moeizaam verliep wilden aan het eind van de avond zowel jong als oud geen hek om hun leefomgeving. Ze willen bruggen slaan. De jongeren gaven aan dat ze ouderen van hun angsten af willen helpen, ze willen een ander beeld van zichzelf creëren. Een jonge Marokkaanse jongen kwam zelfs met het voorstel om een klaverjasavond voor de oude wijkbewoners te organiseren. 'Met een kopje koffie' vulde een ander spontaan aan 'én gezellig kletsen' zei weer een ander. Ook ouderen willen zich inzetten om leeftijdgenoten te helpen met hun angsten.

Kortom, een verrassend positieve avond. Bewoners vinden stadsdeel Osdorp de aangewezen instantie om een vervolg op deze avond te organiseren. 5 jongeren en 4 volwassenen uit de buurt hebben zich opgegeven om hierin een actieve rol te vervullen. Wordt dus vervolgd!

Meer weten? Bel met Katinka Kahlman, 020 518 0757.