Provincie Overijssel

`Innovatiedrift' in Twente het grootst en Salland het laagst

De Innovatie Stimuleringsregeling Overijssel is een groot succes. In Twente overstijgen de aanvragen inmiddels het maximale subsidiebedrag. In Noordwest-Overijssel lopen de aanvragen op schema en in Salland zijn er minder innovatieprojecten dan verwacht. Met de regeling wil de provincie Overijssel het midden- en kleinbedrijf ondersteunen bij en stimuleren tot innovatieprojecten. Hierdoor versterkt de regionale economie, wat een positief effect heeft op de werkgelegenheid in de regio.

De Innovatieregeling kent de subsidiegebieden Twente, Salland en Noordwest Overijsssel. Voor Twente is een bedrag van EUR 2,9 miljoen aan subsidie beschikbaar. Inmiddels zijn er al voor EUR 4,7 miljoen aan projectaanvragen ingediend. Deze extra innovatieprojecten leveren naar verwachting 40 directe arbeidsplaatsen op. Het aantal indirect arbeidsplaatsen ligt drie tot vijf keer hoger. Voor Twente zijn in totaal 140 projecten ingediend, waarmee 110 arbeidsplaatsen gecreëerd worden. Om te kunnen voldoen aan de enorme vraag in Twente is een extra bedrag van 1,6 miljoen euro noodzakelijk. De provincie Overijssel stelt een bedrag van 600.000 euro beschikbaar voor een uitbreiding van deze regeling. Daarnaast heeft de provincie een aanvraag voor financiering ingediend bij het ministerie van Economische Zaken en de Europese Unie. Een beslissing hierover wordt verwacht in maart 2005.

In Noordwest-Overijssel lopen de aanvragen op schema. In deze regio zijn 18 projecten ingediend die naar verwachting 15 arbeidsplaatsen opleveren. In november was er ingetekend voor ruim EUR 700.000 op een beschikbaar subsidiebudget van EUR 972.000.

In Salland loopt de regeling minder goed dan verwacht. Op dit moment zijn er 18 projecten ingediend voor een bedrag van EUR 514.000 terwijl er een budget beschikbaar is van EUR 1.458.000. Gedeputeerde Staten willen in dit gebied de komende tijd extra bekendheid geven aan de regeling, zodat meer bedrijven gaan innoveren.

SenterNovem, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, is verantwoordelijk voor het uitvoeren van de Innovatie Stimuleringsregeling. Zij beoordelen de projectaanvragen op juistheid en verzorgen de uiteindelijke subsidieverstrekking die na het voltooien van het project plaatsvindt. De Innovatie Stimuleringsregeling loopt van 1 januari 2004 tot 1 januari 2006 . Geïnteresseerden kunnen voor informatie of het indienen van projecten terecht bij SenterNovem Zwolle, de heer J. Benjamins, telefoon 038 455 33 07.

Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl

© 2004 Provincie Overijssel