Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2005-550       |
|                                            |Arnhem|15 december    |
|                                            |,     |2004           |
Regionale opvangfunctie tiel binnen rivierenland wordt sterker

Geen NL.C in nieuw-streekplan

De regionale opvangfunctie van de gemeente Tiel binnen de regio Rivierenland wordt voortgezet en versterkt. Dat staat in het nieuwe streekplan van de provincie Gelderland. De status die Tiel heeft, betekent dat voorzieningen en werkgelegenheid dáár worden geconcentreerd én dat de stad een opvangtaak voor woningzoekenden in de regio heeft.

In het streekplan wordt geen melding gemaakt van het project NL.C. Gedeputeerde Staten (GS) hebben besloten de plannen voor dit grootschalige winkel- en vrijetijdsproject bij Meteren niet op te nemen.

GS hebben het streekplan in ontwerp vastgesteld. In februari volgt de inspraak, waarna het Gelders parlement (Provinciale Staten) het plan voor de zomer 2005 definitief vaststelt.

De provincie beschrijft in het nieuwe streekplan naast het generieke beleid voor heel Gelderland ook, en vooral, het regiospecifieke beleid. De samenwerkende gemeenten in de regio's leverden daar in de vorm van regionale structuurvisies een belangrijke bijdrage aan. In de regio Rivierenland gaat het om de gemeenten Buren, Culemborg, Druten, Geldermalsen, Lingewaal, Maasdriel, Neder-Betuwe, Neerijnen, Tiel, West Maas en Waal en Zaltbommel. De andere regio's zijn: KAN, Vallei, Noord-Veluwe, Stedendriehoek en Achterhoek.

"Rode" en "groen-blauwe" gebieden
Het nieuwe streekplan gaat uit van de "provinciale ruimtelijke hoofdstructuur". Deze structuur bestaat enerzijds uit de "rode" gebieden in Gelderland - waar de verstedelijking wordt geconcentreerd - en anderzijds uit het "groenblauwe" raamwerk, de gebieden die uit oogpunt van natuur (groen), water (blauw) en cultuurhistorie belangrijk zijn. Daar bemoeit de provincie zich actief met het ruimtelijk beleid. Het overig bebouwd en landelijk gebied - het "multifunctioneel gebied" wordt meer dan in het verleden het domein van de gemeenten.

Omvangrijke investeringen
Tiel valt als regionaal centrum onder de "rode" gebieden. Het streekplan geeft aan dat er in de stad omvangrijke ruimtelijke investeringen nodig zijn om hier invulling aan te geven. Deze investeringen moeten vooral in de vorm van herstructurering van het bestaand stedelijk gebied worden gerealiseerd. De komende jaren wil de regio onderzoek doen naar mogelijke netwerkvorming tussen Tiel en Geldermalsen. De mogelijkheden die het Randstad-spoor biedt, worden hierbij betrokken.

Regio en provincie zijn het eens over de ontwikkeling van bedrijventerrein Medel 2. Beide gaan samen onderzoeken waar op langere termijn regionale bedrijvigheid kan komen. De provincie geeft ook aan dat er voldoende ruimte gevonden moet worden voor zware industrie die verplaatst moet worden. Dat gebeurt samen met de regio.

Ruimte voor water
Het "groen/blauwe" raamwerk is in de regio Rivierenland aanwezig in de vorm van de rivieren met haar uiterwaarden, de natuurgebieden en de waterbergingsgebieden. Voor deze waterbergingsgebieden gelden nu nog zoekgebieden, die uiterlijk 1 mei 2006 moeten zijn begrensd. Het project Ruimte voor de Rivier is van groot belang voor Rivierenland, onder andere in de vorm van dijkverleggingen. Binnendijks gaat het o.a. om de dijkverlegging Brakelse benedenwaarden en buitendijks om het eiland van Maurik en de Drutensche waarden en Munnikenland.

Dijkwoningen
De regio heeft al eerder - in het Experiment Ruimtelijk Beleid Rivierenland - de zoekruimte voor verstedelijking tot 2015 vastgelegd. Daartoe zijn zg. kwaliteitscontouren opgesteld die dit jaar zijn geactualiseerd. De regio wil dorpen en buurtschappen "organisch" laten groeien en ook woningen bouwen die het landschap versterken, bijvoorbeeld dijkwoningen. De provincie noemt dat laatste aanvaardbaar, mits de woningen passen in de kwaliteitscontouren die in het streekplan als zoekzones verstedelijking zijn overgenomen.

Bereikbaarheid
Bereikbaarheid en doorstroming van het verkeer verdienen veel aandacht. Daarbij gaat het voornamelijk om optimale benutting van bestaande infrastructuur. Ook moeten het openbaar vervoer en het fietspadennetwerk worden verbeterd. Het streekplan noemt in dat verband: doortrekken van het Randstadspoor naar Geldermalsen en Tiel, verbreden van A2, verbeteren doorstroming A15, Waal en Betuweroute, realiseren omleggingen Hedel en West Maas en Waal, nieuw tracé N322 Druten/Beneden-Leeuwen.

Over de Maas
Het streekplan geeft ook aan dat er een locatie voor zandwinning - "Over de Maas" - in de gemeente West Maas en Waal komt. Het gaat om winning van 15 miljoen ton beton- en metselzand in combinatie met natuurontwikkeling. "Over de Maas" is een alternatief voor de inmiddels afgeblazen F3B-locatie, die niet meer in het streekplan is opgenomen.

Plan Bommelerwaard
Voor het Regionaal Plan Bommelerwaard is al een herziening van het huidige streekplan in procedure gebracht. Dit plan voorziet onder andere in nieuwe ruimte voor de glastuinbouw. De tekst van deze herziening maakt straks na vaststelling deel uit van het nieuwe streekplan.

Het gebied rond Tuil (Neerijnen) wordt beschouwd als beperkte hervestigingslocatie voor lokale glastuinbouwbedrijven uit Neerijnen en Geldermalsen.

De provincie wil samen met de regio in Opheusden en omgeving een geschikte locatie zoeken voor de projectvestiging van bedrijven en voorzieningen die belangrijk zijn voor boomteeltbedrijven. Als voorbeeld worden agro-logistieke bedrijven en voorzieningen genoemd. Het gaat niet om boomteeltbedrijven zelf. Waardevolle landschappen
De Regulieren, het Ommerense en Rijswijkse Veld en de Bommelerwaard zijn waardevolle open gebieden. Ingrepen die de openheid aantasten zijn niet toegestaan. Voor overige ruimtelijke ingrepen geldt een `nee, tenzij`-benadering. Voor de landschappen van Buren-Kerk-Avezaath, Opijnen-Passewaaij geldt een `ja mits`-benadering voor nieuwe bouwlocaties.

Windenergie
Naast de zoekzones voor windturbines geldt de locatie Rietkerk in Culemborg als kansrijk voor de oprichting van een windturbinepark.

Informatieavond
De provincie houdt voor Rivierenland op maandag 21 februari in restaurant de Betuwe in Tiel een informatie- en discussieavond over het nieuwe streekplan.