Gemeente Capelle a/d IJssel

GSM en UMTS antennes

Het gebruik van mobiele telefoons is sterk toegenomen. Het zogenaamde GSM-netwerk bestaat al enige tijd. Daarmee kunt u gesprekken en kleine berichten versturen. Het relatief nieuwe UMTS maakt het ook mogelijk om mobiel te internetten, bewegend beeld en geluid te versturen. Voor mobiele communicatie plaatsen telefoonbedrijven antennes op hoge gebouwen en in masten. Deze antennes werken met elektromagnetische velden. Dit is geen nieuw verschijnsel, want ook radio en tv werken dankzij deze velden, evenals het anti-diefstalpoortje in de winkel. Maar in hoeverre vormen deze elektromagnetische velden een bedreiging voor de gezondheid?

Wereldwijd is veel onderzoek verricht naar de invloed van elektromagnetische velden op het menselijke lichaam. Vastgesteld is dat deze het menselijke lichaam opwarmen. Om te voorkomen dat hieruit gezondheidsklachten voortkomen, stelde de Europese Commissie limieten vast voor elektromagnetische velden waaraan mensen mogen blootstaan. Ook de Nederlandse overheid houdt zich aan deze limieten. De limieten hebben zeer ruime veiligheidsmarges zodat er geen gevaar bestaat voor een te hoge opwarming van het lichaam.

Wonen of werken onder een antenne
Als u woont of werkt in een pand waar een antenne op het dak staat, hoeft u zich geen zorgen te maken. De antennes staan in Nederland zo opgesteld dat niemand dicht bij de hoofdbundel van het elektromagnetische veld kan komen. Via het antenneregister op www.antennebureau.nl kunt u informatie vinden over de antennes in uw woonplaats.

Meer informatie
Op www.vrom.nl/antennes vindt u uitgebreide informatie over antennes in Nederland. De brochure GSM en UMTS antennes en uw gezondheid kunt u bestellen bij het Nationaal Antennebureau (www.antennebureau.nl).