CNV BEDRIJVENBOND

CNV AMbulance: nieuwe wet nekt kwaliteit ambulancezorg

De landelijke vakgroep ambulance, onder aansturing van CNV Ambulance, vreest dat de nieuwe Wet Ambulancezorg ertoe leidt dat de ambulancezorg verschraalt. Strak geregelde kwaliteits- en opleidingsnormen zouden wel eens kunnen worden weggedrukt onder de afweging wie nou het meest efficiënt ambulances kan laten rijden in een regio, zo vreest de vakgroep.

De vakgroep ambulance heeft de Tweede-Kamerleden per brief gevraagd af te zien van de invoering van de nieuwe wet of, zoniet, tenminste strikte aanbestedingsvoorwaarden aan de wet te verbinden. Volgens vakgroepbestuurder Jean-Marie Severijns - die van harte de brief uit zijn vakgroep ondersteunt - zitten er betere kwaliteitsbewakingselementen in het huidige systeem van vergunningverlening. 'Het betreft hier een non-profitsector die nota bene geld kost. Als zich op die 'markt' bedrijven begeven die daar ook nog geld aan denken te verdienen, dan kan dat volgens mij nauwelijks anders dan door te sleutelen aan de kwaliteitsnormen. Dat dit ongewenst is hoeft eigenlijk geen betoog', aldus Severijns.

De landelijke vakgroep ambulancezorg houdt er niettemin rekening mee dat de nieuwe wet er toch komt. In dat geval wil de vakgroep dan dat er strikte regels komen met betrekking tot overname van het personeel en materieel, ingeval van een nieuwe concessiehouder. In de aanbestedingsnorm moet tevens zijn opgenomen dat de nieuwe uitvoerder van ambulancezorg zich verplicht de kwaliteit en continuïteit van de zorg te handhaven.

Voor nadere informatie
Jean-Marie Severijns (vakgroepbestuurder): 06 - 51 60 21 60 Arjan Huizinga (vakgroepbegeleider): 06 - 51 60 20 32 Wouter de Jong (persvoorlichting): 030 - 6 348 243 / 06 - 53 19 22 66

Houten, 15 december 2004

15 dec 04 15:21