Gemeente Tilburg

15-12-2004
Nieuwe toekomst Bouwmeesterbuurt
Sloop, nieuwbouw en renovatie brengen meer lucht en ruimte

Het college heeft dinsdag 14 december 2004 ingestemd met het herontwikkelingsplan voor de Bouwmeesterbuurt. Woningcorporatie TBV Wonen heeft dit plan, samen met Bewonerscommissie BMB en de gemeente Tilburg ontwikkeld voor haar woningbezit in de Bouwmeesterbuurt.

Het plan gaat uit van de sloop van 153 huurwoningen en 9 garages. Daarvoor in de plaats komen 170 nieuwbouwwoningen (107 appartementen en 63 gezinswoningen), waarvan 119 koopwoningen en 51 huurwoningen. De exacte verdeling naar huur en koop moet nog worden bepaald. Daarnaast worden 50 huurwoningen grondig gerenoveerd. Ook worden 6 garages gebouwd aan de achterzijde van de nieuwe woningen aan de Ringbaan West en is ruimte gereserveerd in het appartementsgebouw voor een woonzorgvoorziening van ongeveer 350 m2.
Na afronding van het herontwikkelingsplan is de verhouding tussen huur- (101 woningen) en koopwoningen (119 woningen) ongeveer 45% / 55%.

Buurtinventarisatie
TBV Wonen, bewonerscommissie BMB en gemeente Tilburg werken al enkele jaren samen aan een herontwikkelingsplan voor het woningbezit van TBV Wonen in de Bouwmeesterbuurt (203 huurwoningen). Uit een buurtinventarisatie (begin 2000 gehouden) kwamen als aandachtspunten naar voren: de slechte bouw- en woontechnische kwaliteit van een groot deel van de naoorlogse woningen, problemen in het openbare gebied en sociale problemen in de buurt. Het herontwikkelingsplan Bouwmeesterbuurt moet een oplossing bieden voor deze problemen en meer licht en lucht in de buurt brengen. Op 21 januari 2004 heeft TBV Wonen, samen met de bewonerscommissie BMB een herontwikkelingsplan gepresenteerd aan haar huurders in het gebied. De afgelopen maanden is dit plan verder uitgewerkt tot een stedenbouwkundig toekomstplan.

Planuitvoering
Het plan wordt in verschillende fasen uitgevoerd. De uitvoering van de renovatie, sloop en nieuwbouw start naar alle waarschijnlijkheid niet vóór 2006. TBV Wonen informeert haar huurders over de definitieve planning en gaat met alle huurders in het gebied een individueel gesprek aan over de precieze gevolgen van het herontwikkelings-plan voor hun woonsituatie. Deze gesprekken gaan in februari 2005 van start.

Vervolgprocedure
Het voorgestelde herontwikkelingsplan wijkt voor een deel af van het geldende bestemmingsplan (De Hasselt van 14 mei 1925, herzien op 26 februari 1954). TBV Wonen zal daarom een vrijstellingsverzoek indienen bij de gemeente Tilburg - op grond van artikel 19 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO).
Naar verwachting in de eerste maanden van 2005 neemt het college een standpunt in over het vrijstellingsverzoek van TBV Wonen en de verdere procedure.

Inloopbijeenkomst
TBV Wonen organiseert samen met bewonerscommissie BMB en de gemeente Tilburg een inloopbijeenkomst voor geïnteresseerden en belanghebbenden, zowel huurders als direct omwonenden. Deze vindt plaats op Maandag 17 januari 2005 tussen 19.30 21.00 uur in Basisschool De Vijf Hoeven, Hendrik van Tulderstraat 7.