Gemeente Eindhoven

Persbericht: 15 december 2004, no. 288

Drie vliegtuigbommen ontmanteld in Meerhoven

In de wijk Meerhoven, op het grensgebied van Eindhoven en Veldhoven, zijn gisteren drie niet-ontplofte vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk gemaakt. De bommen moesten worden geruimd omdat ter plaatse woningen worden gebouwd. De operatie is nagenoeg volgens plan verlopen.

Eerst maakte de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) een Engelse vijfhonderdponder onschadelijk door de chemische vertragingsontsteker te verwijderen. Dit gebeurde met een zogenaamde raketklem. Deze bom is later op de dag gecontroleerd tot ontploffing gebracht in een speciale springput in Meerhoven.

Vervolgens is een Amerikaanse vijfhonderdponder op afstand onschadelijk gemaakt, opnieuw en met behulp van een raketklem. Deze bom liet zich probleemloos ontmantelen.

Vastgeroest
De laatste bom, eveneens een Amerikaanse vijfhonderdponder, liet zich niet op de gewenste manier onschadelijk maken. Tot twee keer toe heeft de EOD geprobeerd de ontsteker op afstand te verwijderen met behulp van een raketklem. De ontsteker was echter zodanig vastgeroest dat hij geen krimp gaf. Daarop is besloten de bom ter plekke tot ontploffing te brengen. Er is een springlading naast de bom gelegd, waarna het geheel is afgedekt met een metersdikke laag zand. Vervolgens is de springlading en daarmee de vijfhonderdponder tot ontploffing gebracht.

Op televisie
De ruimingsoperatie is geregistreerd door een team van het populair-wetenschappelijke televisieprogramma Jules Unlimited. Deze aflevering wordt uitgezonden tussen 8 april en 8 juni 2005. De exacte uitzenddatum wordt eind februari bekend gemaakt.

Mogelijk meer bommen
Het onderzoek naar achtergebleven explosieven uit de Tweede Wereldoorlog concentreert zich momenteel op het gebied waar een door de Duitsers gebruikte startbaan lag. De geallieerden hebben deze omgeving meermalen bestookt. De kans dat in de toekomst nog meer blindgangers worden gevonden in de directe omgeving van Meerhoven, is dus groot. Ontruimingen van (delen van) Meerhoven zijn daarbij niet uitgesloten. De zoektocht naar bommen duurt naar schatting tot medio 2006.

© 2004 Gemeente Eindhoven