Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging

15-12-2004

Persbericht: Feiten & Cijfers 2004

Gunstige ontwikkelingen zorgaanbod verpleegkundigen en verzorgenden

Utrecht, 14 december 2004

Voor het derde achtereenvolgende jaar zijn er positieve ontwikkelingen in het zorgaanbod van verpleegkundigen en verzorgenden. Het ziekteverzuim en het percentage dat de zorgsector verlaat dalen. De instroom in het onderwijs neemt toe en verpleegkundigen en verzorgenden zijn positiever over de zorg die zij verlenen. Dit blijkt uit onderzoek dat in opdracht van het Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging is uitgevoerd door NIVEL en Prismant.

Vergroting instroom onderwijs
De populariteit van het verplegend en verzorgend onderwijs neemt de laatste jaren weer toe. Het aandeel van leerlingen die verpleegkundige en verzorgende opleidingen volgen ten opzichte van alle HBO- en MBO-opleidingen groeit (van 7,2% in 1998 tot 7,6% in 2003). Het aandeel leerlingen dat met succes de opleidingen afrondt ligt tussen de 60 en 70%. In vergelijking met andere opleidingen scoort het verpleegkundig en verzorgend onderwijs doorgaans iets beter. Dat wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt doordat veel leerlingen een verkort traject volgen.

Verpleegkundigen en verzorgenden positiever over kwaliteit Tussen 2002 en 2003 is de kwaliteit van zorg naar de mening van verpleegkundigen en verzorgenden verbeterd. In 2002 verwachtten veel verpleegkundigen en verzorgenden een kwaliteitsimpuls van een lagere werkdruk en meer bij- en nascholing. Een lagere werkdruk en meer bij- en nascholing blijkt in 2003 daadwerkelijk gerealiseerd, hetgeen mogelijk heeft bijgedragen aan de gesignaleerde kwaliteitsverbetering.

Daling ziekteverzuim en verloop
Het ziekteverzuim onder verpleegkundigen en verzorgenden is opnieuw gedaald in 2003. Het ziekteverzuimpercentage, exclusief zwangerschapsverlof, ligt op 7,4%. Deze daling is voor alle branches zichtbaar. Het nettoverloop, het percentage verpleegkundigen en verzorgenden dat de zorgsector verlaat, is in alle branches afgenomen. Het nettoverloop ligt in 2003 voor de intramurale sector op 3,1% en zit daarmee sinds de metingen van 1995 op het laagste niveau.

Voldoende zorgaanbod op lange termijn aandachtspunt De vraag naar zorg van verpleegkundigen en verzorgden blijft de komende jaren toenemen. Op langere termijn is er zondermeer sprake van een knelpunt. Nu werkt 13% (11% in FTE's) van de Nederlandse beroepsbevolking in de gezondheidszorg. Het CPB schetste onlangs vier scenario's (Vier vergezichten op Nederland) over hoe Nederland er in 2040 bij zal staan. De werkgelegenheid in de gezondheidszorg neemt toe tot tussen de 16,4% en 18,5% (in FTE's) afhankelijk van het scenario. De vraag is of het lukt om zoveel mensen voor de zorg te krijgen. Als er met minder mensen meer zorg geleverd moet worden, is de vraag hoe toch een kwalitatief hoogstaande zorg geboden kan worden.

Meer feiten & cijfers over verpleegkundigen en verzorgenden In opdracht van het Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging brengen de onderzoeksbureau's NIVEL en Prismant de vraag naar en het aanbod van verpleegkundigen en verzorgenden in kaart. Ga naar de factsheets met kerngegevens.

Bestellen
Het boekje 'Feiten over verpleegkundige en verzorgende beroepen in Nederland 2004 / W. van der Windt, H. Calsbeek, H.F. Talma, L. Hingstman' is voor EUR 22,50 te bestellen bij het LEVV Informatiecentrum, (030) 291 90 19 of bij Reed Business Information, klantenservice, (0314) 35 83 58. ISBN 90 352 2740 9.