Nederlandse Mededingingsautoriteit

WINMAG

Posterafdrukken: Kruidvat de beste

Met een 4 of 5 Megapixel digitale camera is er geen enkele reden om foto's alleen op het geijkte briefkaartformaat af te drukken. Een stuk groter - en toch goed - kan makkelijk. Maar hoe ver kun je gaan? Het computerblad Winmag (voorheen Winmagazine) nam de proef op de som en stuurde een 5 Megapixel-foto naar acht verschillende printservice-bureaus op internet. Er werd een posterafdruk van maar liefst 50 x 75 centimeter besteld. De test kent een verrassende uitslag: de goedkoopste fotoservices zijn de beste.

Winmag onderzocht welke bekende online-printservices het 50 x 75-cm formaat aankunnen. Dat zijn: hema.nl, fotoquelle.nl, kruidvat.nl, ah.nl, fujiprint.nl, digitaalfoto.nl, colormailer.nl en trekpleister.nl.

Prijzen
De prijzen van de posterafdrukken in het 50 x 75 cm formaat variëren aanzienlijk. De prijs ligt over het algemeen tussen de zes en de tien euro per posterprint. Niet onredelijk. Er zijn twee opvallende uitschieters: Digitaalfoto.nl en Colormailer.nl. Die zijn ruwweg een factor twee duurder, met respectievelijk euro 18,95 en euro 19,90 per afdruk.

Kwaliteit
De hogere prijs van Digitaalfoto.nl en Colormailer.nl komt niet tot uitdrukking in de kwaliteit. Winmag hield een blinde test: de posters werden zonder leverancierskenmerken aan een testpanel van drie professionele grafici getoond. Zij vonden alle acht fotoprints van een goede tot uitstekende kwaliteit. Unaniem koos het testpanel echter de poster van Kruidvat als de beste. Kruidvat rekent euro 7,95 per posterafdruk en euro 0,99 verwerkingskosten.
Een goede tweede in de test is Trekpleister, met ook een goede afdrukkwaliteit (zij het dus niet de beste) en een 'all-in' prijs van euro 5,95. Trekpleister verdient dan ook de Winmag Budgettip.

Meer over posterafdrukken van digitale foto's
De volledige test van online-printservices met het 50 x 75 cm posterformaat staat in editie 6/2004 van Winmag, die op 22 december 2004 verschijnt. Meer informatie over online-printservices in het algemeen ook op www.winmag.nl/afdrukcentrales.

15 dec 04 15:35