Gemeente Delft Persbericht van de gemeente Delft:

Oud-burgemeester Van Oorschot ontvangt erekruis in de Huisorde van Oranje

Gisteren, dinsdag 14 december, is oud-burgemeester Van Oorschot onderscheiden met het erekruis in de Huisorde van Oranje. Hij kreeg deze hoge onderscheiding voor zijn bewezen diensten voor het Koninklijk Huis: het leiden van twee koninklijke bijzettingen, het voltrekken van een koninklijk huwelijk en zijn inspanningen voor het beeld van Willem van Oranje.

De onderscheiding werd uitgereikt op het Paleis Noordeinde door de grootmeester van Hare Majesteit de Koningin, mr P.W. Waldeck. Bij de uitreiking waren naast directe familie en vrienden tevens aanwezig de chef van het militaire huis, de directeur van het Koninklijk Huisarchief en diverse andere personen van het Hof. Ook burgemeester Verkerk was bij de uitreiking aanwezig.

Van Oorschot was van 1997 tot 2004 burgemeester van Delft. Hij heeft in die periode de bijzetting van Prins Claus en Koningin Juliana geleid en het huwelijk van Prins Johan Friso en Prinses Mabel voltrokken. Daarnaast heeft hij zich persoonlijk ingespannen om een beeld van de Vader des Vaderlands, Willem van Oranje, in de tuin van het Prinsenhof te krijgen. Dit beeld is uiteindelijk op 18 juni 2003 onthuld door H.M. de koningin.

Noot voor de redactie (

Gemeente Delft