Digitale Gemeente Houten

Fractie Zandbergen stelt vragen over tarief OZB 2005

woensdag 15 december 2004 - Door: Ed Plekkenpol

Gerard Zandbergen van de fractie Zandbergen heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W over de verhoging van de tarieven voor de Onroerende zaakbelasting 2005.

Tijdens de gemeenteraadsvergadering gingen alle partijen, uitgezonderd de fractie Zandbergen, akkoord met een voorstel hiertoe. In dit voorstel is onder andere geregeld dat de OZB die de gemeente niet ontvangt door leegstaand, een bedrag van ongeveer 600.000,- nu betaald moet worden door de belastingbetaler. Volgens Zandbergen is er al sprake van een flinke verhoging van het OZB tarief: Vanwege het vervallen van de Zalmsnip en de trendmatige verhoging van de OZB-tarieven met 1,48% is al sprake van een aanzienlijke lastenverzwaring. Gerelateerd aan de OZB kom ik dan uit op ongeveer 10%. Daar komt dus deze 600.000,-- nog bovenop.

Zandbergen verwijt het college een inconsequent en oneerlijk financieel beleid: Meevallende OZB-opbrengsten, gaan altijd naar de algemene middelen van de gemeente. Dit soort voordelen worden ook niet aangewend om daarmee de tarieven het volgend jaar te verlagen. Nu, bij tegenvallende OZB-inkomsten, wordt het anders gedaan. Er wordt nu wel een tariefsmaatregel getroffen. Helaas in het nadeel van de belastingbetaler.

Zandbergen wil van het college weten waarom deze tariefsmaatregel wordt getroffen en met hoeveel procent de OZB-tarieven daardoor zullen stijgen in 2005.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2004 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).