NEDERLANDSE VEGETARIERSBOND

Lekker en (h)eerlijk alternatief voor de Schijf van Vijf

Vegetariërsbond en Goede Waar & Co introduceren de V-schijf

Hilversum, 15 december 2004 - Gezond én (h)eerlijk eten gaan hand in hand. De Nederlandse Vegetariërsbond (NVB) en consumentenvereniging Goede Waar & Co hebben een Vegetarische schijf (V-schijf) ontwikkeld voor de bewuste consument die kiest voor lekker en gezond eten zonder vlees en vis. Genoemde organisaties introduceren de V-schijf juist in de decembermaand waarin feestelijk eten centraal staat. De twee organisaties pleiten voor een herziening van het voedingspatroon volgens de V-schijf omdat hiermee het dierenwelzijn, het milieu, de wereldvoedselverdeling en bovendien de eigen gezondheid het meest gediend zijn.

De NVB en Goede Waar & Co roepen tevens iedereen op om tenminste één van beide kerstdagen het vlees en de vis links te laten liggen en te kiezen voor een menu dat gebaseerd is op de V-schijf. Als voorschot op de goede voornemens van 2005!
Dat vegetarisch eten niet alleen bijzonder gezond is maar ook heel lekker blijkt uit de twee menu's die Eric van Veluwen, Patron Cuisinier van Landgoed Rhederoord, speciaal gemaakt heeft voor deze feestdagen op basis van de V-schijf ( 'Engeltje op je tong' en 'Groene Kerst: waar zijn de ballen' menu's).

Met de V-schijf bieden de NVB en Goede Waar & Co een gezond en ethisch verantwoord alternatief voor andere bestaande schema's waarin vlees en vis helaas nog steeds een prominente plaats in nemen. Onder het motto 'geen vlees en vis op de V-schijf' roepen de organisaties niet alleen het publiek maar ook restaurants op om gezonde en (h)eerlijke keuzes te maken en de dode stukjes dier vaker te vervangen door de vele alternatieven die beschikbaar zijn.

In een uitgebalanceerde vegetarische voeding zijn immers alle benodigde componenten aanwezig: koolhydraten, voedinsgvezel, eiwitten, vetten, mineralen en vitaminen. Mensen met een vegetarische leefwijze zijn zich over het algemeen ook meer bewust van hun leefstijl. Ze bewegen meer en hebben gemiddeld een gezonder lichaamsgewicht dan niet-vegetariërs. Een vegetarische voeding vermindert de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten. Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat een voeding met veel vlees ongezond is omdat die onder andere te veel slecht vet bevat. De gedachte dat mensen iedere dag vlees en vis moeten eten is eerder gebaseerd op een oud sprookje dan op wetenschappelijke feiten en ethische overwegingen. Over de hele wereld eten honderden miljoenen mensen vegetarisch. Vanuit voedingskundig opzicht zijn ook volstrekt geen bezwaren aan te voeren tegen een vegetarische leefwijze. Een goed samengestelde, gevarieerde vegetarische voeding levert de dagelijks benodigde hoeveelheid van alle noodzakelijke voedingsstoffen in ruime mate.

Als je je houdt aan de V-schijf ben je verzekerd van een volwaardige voeding. Door deze schijf als richtlijn te nemen geef je bovendien te kennen dat je respectvol met jezelf, je medemensen, het milieu en de dieren wilt en kunt omgaan. Meer eten volgens de V-schijf is misschien wel het beste voornemen voor een gezond en gelukkig 2005!

Met de V-schijf willen de organisaties een tegenwicht bieden aan de jarenlange propagandamachine van de vleesindustrie. Met het geven van goede voorlichting en een alternatieve schijf verwachten de NVB en Goede Waar & Co niet alleen vegetariërs maar juist ook de parttime vegetariërs te bereiken.

Noot voor de pers: bij dit persbericht vindt u de V-schijf plus een toelichting en de kerstrecepten.

Contact:
Bernd Timmerman, Nederlandse Vegetariërsbond
Tel: 035 - 683 47 96 of 06 - 511 91 660
e-mail: info@vegetariers.nl

Sytske de Waart, Consumentenvereniging Goede Waar & Co Tel: 020 - 686 33 38

15 dec 04 15:56