Gemeente Zwolle

Nieuwe zones in Overijssels openbaar vervoer vanaf 1 januari 2005

Per 1 januari 2005 gelden er in West-Overijssel nieuwe zones voor het stads- en streekvervoer. In Twente en de rest van Nederland heeft deze verandering al in 2002 plaatsgevonden. Uiteraard krijgen busreizigers en regiotaxireizigers met deze nieuwe zonering te maken.

Waarom komen er nieuwe zones?
De zones in Overijssel zijn groter dan de zones in andere provincies. Daardoor zijn de prijzen voor het openbaar vervoer in Overijssel relatief laag. Dat verschil wordt nu gecorrigeerd, zodat de zones voor het openbaar vervoer in Nederland allemaal van ongeveer gelijke grootte zijn. Daardoor gaat iedereen in Nederland evenveel betalen voor een reis met overeenkomstige lengte. In Zwolle wordt nu ook de wens gehonoreerd om vanuit alle wijken hetzelfde tarief te rekenen voor ritten naar de binnenstad en het station.

Voor welke soorten openbaar vervoer gelden de nieuwe zones? De nieuwe zones gelden voor het busvervoer in West-Overijssel, voor de regiotaxi en voor het WVG vervoer(Wet voorziening gehandicapten) in Zwolle. Voor de buurtbus zijn er geen wijzigingen. De buurtbus maakt geen gebruik van de zones voor het openbaar vervoer.

Wat betekent dit voor de reiziger?
Hoewel de prijs per zone gelijk blijft, worden de ritten buiten de stad Zwolle soms duurder doordat de grootte van de zones gemiddeld afneemt. Binnen de stad verandert er meer: er wordt een zonestructuur geïntroduceerd met een taartpuntenstructuur. De binnenstad en het station vormen het middelpunt van de taart. Hier is een kleine "overlapzone" gecreëerd die niet meetelt bij het bepalen van het aantal af te stempelen strippen. Voor de stadsdienst betekent dit dat ritten vanuit de wijken naar de binnenstad en het station altijd twee strippen gaan kosten.
Ritten vanuit de ene wijk, over het centrum heen, naar een andere wijk gaan altijd drie strippen kosten. Voor reizigers vanuit Westenholte, Berkum en Stadshagen naar de binnenstad betekent dit dat het tarief daalt van drie naar twee strippen. Voor reizigers van bijvoorbeeld Zwolle Zuid naar de Aa-landen of van Assendorp naar Holtenbroek komt er een strip bij (zie bijgevoegd kaartje voor de nieuwe zone-indeling binnen Zwolle).

Meer informatie
over de nieuwe indeling in zones wordt een folder in bussen en regiotaxi verspreid. Deze informatie is ook terug te vinden op de website van de provincie Overijssel www.prv-overijssel.nl. U kunt ook bellen met (038) 425 18 90
over prijzen en abonnementen in het vervoergebied van Connexxion: Connexxion klantenservice, telefoon 0900 266 63 99 (¤ 0,10 per minuut) en www.connexxion.nl.
over prijzen en abonnementen in het vervoergebied van Ariva: Arriva klantenservice, telefoon 0900 202 20 22 (¤ 0,10 per minuut) en www.arriva.nl
over tarieven en vertrektijden, OV reisinformatie 0900 9292 (¤ 0,70 per minuut) en www.ov9292.nl
cliënten van het WVG-vervoer in Zwolle krijgen binnenkort schriftelijke informatie over de gevolgen van de wijzigingen


---