Socialistische Partij

Kerosineheffing dichterbij door actie jongerenorganisaties

14-12-2004 * Op initiatief van de jongerenorganisaties van SP, CDA, GroenLinks, D66, VVD, PvdA, ChristenUnie en SGP is de staatssecretaris van Milieu onder druk gezet om harder te strijden voor een kerosineheffing. Op voorstel van deze jongeren heeft SP-Kamerlid Krista van Velzen een motie ingediend die vandaag door een overgrote Kamermeerderheid is aangenomen. Van Velzen: "Op deze manier hebben de jongeren een belangrijke stap gezet naar een beter milieu. Een fantastisch resultaat!"

Met een open brief vroegen de politieke jongerenorganisaties aan premier Balkenende om zich in Europees verband in te zetten voor het invoeren van een Europese heffing op het gebruik van kerosine en/of emissies om zo de reële milieukosten door te berekenen in de kosten van de luchtvaart. Van Velzen: "Van onze jongerenorganisatie ROOD hoorde ik hiervan en leek het me erg goed om de regering hier gelijk toe te dwingen. Ik ben dan ook erg blij dat de politieke partijen in grote meerderheid zich in dit initiatief konden vinden en mijn motie steunden. Ik vind het heel goed dat politieke jongerenorganisaties meedenken. Helaas zijn de oudjes niet altijd even snel in het dichten van de politieke generatiekloof."

Staatssecretaris Van Geel heeft nu de opdracht zich binnen Europa in te zetten voor een heffing op vliegverkeer. Binnen Nederland was hij dat al van plan. Van Velzen: "Klimaatbeleid werkt alleen maar als het mondiaal aangepakt wordt. Europa kan nu het goede voorbeeld geven waardoor landen als Amerika misschien gaan volgen. Het is immers belachelijk dat op alle brandstoffen accijnzen geheven worden behalve op kerosine."

ROOD-voorzitter Van Vugt: "Deze actie laat zien dat wij jongeren wel degelijk mee kunnen denken bij belangrijke beleidsbeslissingen. Het milieu is direct bepalend voor onze toekomst: de politieke partijen kunnen nog wat van ons leren."