Klacht tegen bevoordeling Finse kerncentrale ingediend bij Europese Commissie

Persbericht WISE

Amsterdam, 14 december 2004 - Mede namens een aantal andere Europese producenten (en belangengroepen) van duurzame energie heeft de European Renewable Energies Federation (EREF) vandaag een klacht ingediend bij de Europese Commissie. Gevraagd wordt om een onderzoek naar vermoedelijke overtreding van verschillende Europese regels rond staatssteun, verstoring van de vrije markt, bevoorrechting van een enkele energiedrager en het concurrentie-beginsel.
Het Finse TVO is van plan om - voor een vantevoren vastgestelde prijs van 3.2 miljard euro een nieuwe kerncentrale te bouwen. Verschillende Europese nationale overheden en bedrijven zijn betrokken bij de - in de ogen van EREF illegale financiele steun aan het project die een enkele energiedrager in dit geval kernenergie - ernstig bevoordeelt ten opzichte van mogelijke alternatieven.
Niet alleen het Franse AREVA (de moederorganisatie van Framatome ANP, de bouwer), publiek-privaat, maar ook het Duitse Siemens (privaat), de Bayerische Landesbank (publiek) en de Franse en Zweedse export krediet faciliteiten (publiek) subsidieren de Finse kerncentrale.
Uit het persbericht: The complaint charges "serious and orchestrated concertation and action" aiming "to reduce economic risks related to the project....to a level which is unheard of in any power plant deal or any energy supply since liberalisation of the energy market in 1996".
Mr. Dörte Fouquet, van het internationale advocaten kantoor Kuhbier, heeft vandaag de klacht ingediend bij de Europese Commissie.
Zij spreekt morgen, op een bijeenkomst van WISE in de Rode Hoed, over de verborgen subsidies voor kernenergie. U bent van harte welkom om daar bij te zijn en/of via ons een afspraak te maken. Meer informatie:
Peer de Rijk, 020-6126368 (WISE), 06 20 000 626

_____