Gemeente Breda

Samen meedoen in maatschappij centraal thema in integratiebeleid

Buurtbewoners met diverse culturele achtergronden bedenken met elkaar activiteiten die de samenwerking en het samenleven met mensen stimuleren. Een speciale Dag van de Ontmoeting, waarop buurtbewoners van verschillende afkomsten bij elkaar aan tafel schuiven om kennis te maken.

De gemeente daagt organisatoren van evenementen uit voor een kleurrijker programmering te zorgen. En via een stimuleringsfonds wil het college dat instellingen hun organisatie intercultureler maken. Dit zijn enkele punten uit de Integratieagenda 2005-2006 waar het college van burgemeester en wethouders mee instemt. Het college trekt hiervoor tot en met 2006 ruim 400.000 voor uit.

In de Integratieagenda 2005-2006 staan plannen die Bredase burgers intensiever betrekken bij de samenleving. Samen meedoen in de maatschappij is het belangrijkste doel. De plannen hebben betrekking op de terreinen wonen, werken, zorg en cultuur. Uitgangspunt is dat Bredanaars samen verantwoordelijkheid nemen voor hun buurt. Er is extra aandacht in de Integratieagenda voor de herstructureringswijken Breda Noordoost en Heuvel.

Meten

Op advies van de gemeenteraad let het college bij het nieuwe integratiebeleid vooral ook op de meetbaarheid van de effecten. Daarom is de gemeente bezig met het ontwikkelen van de Integratiemonitor. Hierin is te zien hoe Bredanaars van diverse afkomst het doen op de arbeidsmarkt, in het onderwijs en hoe het staat met hun maatschappelijke participatie. In de monitor komt verder naar voren dat Bredanaars van allochtone afkomst vaker dan autochtone stadsgenoten werkloos zijn en minder actief zijn in buurtorganisaties en besturen.

Overigens lezen Turkse en Marokkaanse jongeren meer dan hun autochtone leeftijdsgenoten en bezoeken ze vaker de bibliotheek. Ze drinken en roken aanzienlijk minder dan autochtone jongeren. De integratiemonitor is mede de basis waarop de plannen in de Integratieagenda 2005-2006 zijn gebaseerd.

Daarnaast willen burgemeester en wethouders dat zowel de gemeentelijke organisatie als welzijninstellingen intercultureler worden. Het college hecht verder veel waarde aan goede communicatie. Hierbij houdt de gemeente de regie.

Commissie PaVEM

Naast de Integratieagenda stemt het college in met de nota Dunya (wereld). De nota Dunya heeft tot doel de participatie van vrouwen uit etnische minderheden extra te stimuleren. Concreet bevat de nota plannen om 170 vrouwen uit etnische minderheden aan werk te helpen. Andere plannen zijn gericht op het meedoen op verschillende gebieden in de samenleving en het actief voeren van een dialoog tussen vrouwen van verschillende afkomst.

De nota Dunya is gebaseerd op de participatieagenda die de gemeente medio oktober dit jaar met de commissie PaVEM (participatie vrouwen uit etnische minderheden) heeft afgesloten. Hoofdpunten uit dit plan zijn: werk, taal en maatschappelijke participatie. Inmiddels is een lokaal P (participatie) team gevormd van ongeveer twintig vrouwen van diverse afkomsten om de gemeente bij te staan dit uit te voeren.

Bij de uitvoering van zowel de Integratieagenda als de nota Dunya betrekt de gemeente nadrukkelijk Bredanaars van alle afkomsten.

Breda, 15 december 2004