Gemeente Breda

Wethouder Heerkens daagt instellingen uit voor een sterk jeugdbeleid

Meer samenhang in het Bredase jeugdbeleid. Uitgaan van de behoeften van jongeren. Hulpverleners moeten de ondersteuning goed op elkaar afstemmen, zodat geen enkele jongere tussen de wal en het schip valt.

Deze voorzet geeft wethouder Heerkens van Sociale Zaken, Arbeidsmarktbeleid en Welzijn (SAW) vandaag tijdens de Conferentie Jeugdzorg in De Avenue in Breda. Wethouder Heerkens spreekt hier met ongeveer dertig instellingen op het gebied van jeugdzorg over het belang van een sterk en resultaatgericht jeugdbeleid voor Breda.

In Breda wonen ongeveer 45.000 jongeren in de leeftijd tot 23 jaar. Bij 15% van deze jongeren ontstaan om verschillende redenen problemen. De hulp die deze jongeren nodig hebben, verlenen veel verschillende instellingen: de gemeente, de gezondheidszorg, maatschappelijke opvang organisaties, jeugdhulpverlening, scholen, politie en justitie.

Wethouder Heerkens onderstreept dat de gemeente en de instellingen die met jeugd te maken hebben, gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor de jeugdzorg in Breda.

De gemeente investeert in algemene voorzieningen als kindercentra, subsidies voor sportverenigingen, het jongerenwerk, jeugdaccommodaties en speeltuinen. Verder heeft de gemeente speciale programmas voor het voorkomen en terugdringen van achterstanden bij kinderen uit achterstandsgroepen en aandachtsbuurten. Ook stimuleert de gemeente jongeren een diploma te halen.

De wethouder dringt er bij de instellingen op aan dat ze allemaal tijd en geld beschikbaar te stellen om te voorkomen dat meer jongeren buiten de boot vallen. Het is belangrijk dat de instellingen een goed registratiesysteem opzetten. Het is een randvoorwaarde om de zorg die jongeren nodig hebben, beter op elkaar af te stemmen.

De gemeente spreekt de resultaten van de conferentie begin volgend jaar door met de raadsleden en groepen jongeren in Breda.

Breda, 15 december 2004

Noot van de redactie: voor meer informatie kunt u contact opnemen met mevrouw J.P. Voorend, dienst Sociale zaken, Arbeidsmarktbeleid en Welzijn, telefoon (076) 529 90 12 of met de afdeling voorlichting van de dienst SAW (076) 529 46 81.