Universiteit Leiden

Meer informatie: dienst Interne en Externe Communicatie, tel. 071-5273282

PERSBERICHT

Dit is een gezamenlijk persbericht van de Universiteit Leiden en de Technische Universiteit Delft

15 december 2004

Delfts-Leidse natuurkunde behoort tot wereldtop

Uit een onafhankelijke internationale evaluatie blijkt dat het natuurkundig onderzoek aan de Technische Universiteit Delft en de Universiteit Leiden behoort tot de wereldtop. Een commissie van negen experts uit zes landen heeft zich gebogen over de kwaliteit en de impact van het werk van de Delftse en Leidse natuurkundigen over de periode 1998 2002. Het rapport van de commissie is deze week gepubliceerd.

De door de commissie gehanteerde criteria waren het internationaal aanzien en innovatief potentieel, de productiviteit (wetenschappelijke output), de invloed op de samenleving en economie en de vitaliteit van de onderzoeksgroepen. In totaal zijn bijna 100 vaste stafleden en hun groepen door de commissie bezocht en beoordeeld.

De Delftse technische natuurkunde werd door de commissie beoordeeld met een gemiddeld cijfer 8,5 en de Leidse natuurkunde met een ruime negen. Met name het Instituut Lorentz in Leiden en het Kavli Instituut voor Nanoscience Delft scoorden hoog: de quantum- en biofysici in Delft en de Leidse theoretisch natuurkundigen kregen voor de vier criteria louter tienen van de commissie. Dit betekent volgens de evaluatoren dat het werk in Delft en Leiden internationaal als toponderzoek wordt beschouwd en dat Nederland vanuit deze universiteiten een grote invloed heeft op het natuurkundig onderzoek in de wereld.

Natuurlijk zijn wij heel blij met al die lof, zo zegt wetenschappelijk directeur Peter Kes (Universiteit Leiden). We hebben hier allemaal keihard voor gewerkt. Het rapport laat zien dat de Delfts-Leidse combinatie ijzersterk is op wereldschaal, zowel qua fundamentele wetenschap als innovatiekracht. Een uitstekende uitgangspositie om bij te dragen aan de Nederlandse kenniseconomie.

Op de uitgesproken technische gebieden van imaging, stromingsleer en fysische transportverschijnselen scoorde Delft met ruime achten ook goed. Het Delftse Interfacultair Reactor Instituut (IRI) werd met een gemiddeld cijfer van zeven beoordeeld: voldoende maar voor verbetering vatbaar. Die verbeterslag is momenteel gaande, onder andere door middel van een reorganisatie van het onderzoek binnen het IRI.

Het was voor het eerst dat de Leidse en Delftse natuurkundigen gezamenlijk geëvalueerd werden; dit past in de toenemende samenwerking tussen de beide instellingen op het gebied van onderwijs en onderzoek.


-----

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Professor Peter H. Kes, wetenschappelijk directeur van het Leids Instituut voor Onderzoek in de Natuurkunde (Universiteit Leiden), Cats@physics.leidenuniv.nl, tel. 071 - 5275479
of
Professor Karel Luyben, decaan van de Faculteit Technische Natuurwetenschappen (Technische Universiteit Delft), I.Hagman@tnw.tudelft.nl, tel. 015 - 278 7774

De tekst van het rapport is te vinden op www.physics.leidenuniv.nl (Research Assessment) of op www.tnw.tudelft.nl en op aanvraag verkrijgbaar (cats@physics.leidenuniv.nl)