Provincie Drenthe

Leaderproject Vitale dorpen biedt uitkomst
Gehandicaptentuin heeft weer toekomst

Assen, 15 december 2004
Persberichtnummer 04-186

Gehandicaptentuin Frederiksoord heeft weer toekomst. Die was onzeker geworden na het verdwijnen van de Tuinbouwschool, AOC, uit Frederiksoord, waar de tuin jarenlang was ondergebracht. De tuin is verplaatst naar een stuk land naast de voormalige tuinbouwschool. Voor het verplaatsen en de aanleg van de nodige voorzieningen van de les- en werkkas is een bijdrage van 6.500 euro beschikbaar gesteld uit het Drents-Friese project Vitale dorpen.

Het initiatief voor een voorbeeldtuin voor mensen met een beperking dateert van twintig jaar geleden. Dat was ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum van de G.A. van Swieten Tuinbouwschool, gesticht door de Maatschappij van Weldadigheid. De tuin is ondergebracht in een afzonderlijke stichting, de Stichting Gehandicaptentuin Frederiksoord. Sindsdien heeft een groot aantal mensen veel plezier aan de tuin beleefd en niet alleen gehandicapten.

Met de verhuizing van de tuin naar een ander terrein kunnen een kleine twintig vrijwilligers weer aan de slag. Zij zorgen ervoor dat alles draait en dan niet alleen het onderhoud, maar ook zaken op bestuurlijk en organisatorisch terrein. De Maatschappij van Weldadigheid ondersteunt de stichting met facilitaire zaken, zoals het beschikbaar stellen van de grond op erfpachtbasis. De organisatie van mensen met een beperking De Variant maakt gebruik van de kassen om er planten te zaaien en te stekken, die kunnen worden verkocht. In de zomerperiode zal bovendien een theeschenkerij worden gerund. Al deze activiteiten zijn aangepast aan de mogelijkheden van de deelnemers.

De Gehandicaptentuin is een project, dat een subsidie krijgt in het kader van Vitale dorpen, dat als doel heeft kleinschalige initiatieven uit een dorp of regio te stimuleren.

Voor meer info: www.leader.drenthe.nl

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl