Partij van de Arbeid


Den Haag, 15 december 2004


Kamerprotest tegen ganzenlever-menu


De Kamerleden Waalkens (PvdA), Eerdmans (LPF) en Van Velzen (SP) houden onder hun collega s een handtekeningenactie om de ganzenlever van het Kamer-kerstmenu te schrappen. Het menu wordt namens de Tweede Kamer aan de diverse fracties en Kamerafdelingen aangeboden voor hun kerstdiners. Inmiddels staan er ruim 40 handtekeningen onder de protestbrief, waaronder die van vijf fractievoorzitters (PvdA, VVD, SP, LPF, GL).


Het gerecht op het Kamermenu bevat ganzenlever die in Israël via gruwelijke dwangvoeding is geproduceerd, waardoor de ganzen in enkele weken een onnatuurlijk grote lever van zo n 750 gram per stuk ontwikkelen. Het is algemeen bekend dat de productie van ganzenlever met zeer groot en onacceptabel dierenleed gepaard gaat.


De drie Kamerleden vinden het inconsequent, onbegrijpelijk en onacceptabel dat een overheidsorgaan, dat juist pretendeert het goede voorbeeld te geven, een product met zoveel dierenleed voorschotelt. De drie: We moeten een voorbeeld nemen aan al die supermarktketens, horecagelegenheden en ook Endemol, die ganzenlever juist helemaal uit hun assortiment hebben gehaald. De consument wil niet langer genieten van delicatessen die op zo n gruwelijke wijze tot stand zijn gebracht. Wij willen vanuit een brede politieke groep politici duidelijk maken dat deze dierenmishandeling moet stoppen.


De protestbrief is inmiddels door ruim 40 Kamerleden ondertekend, afkomstig uit vrijwel alle politieke geledingen (PvdA, VVD, LPF, GL, SP, CDA, D66, Groep Wilders). Wel is opvallend dat er zeer weinig respons is gekomen uit CDA en VVD. Ook de kleine christelijke partijen hebben niets laten horen.


De brief met handtekeningen is gericht aan Kamervoorzitter Weisglas. De Kamerleden dringen erop aan dat de ganzenlever van het kerstmenu wordt geschrapt en in de toekomst niet meer in gerechten zal worden verwerkt. Kortom, zij verwachten dat de Kamer zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt!


De Partij van de Arbeid heeft er inmiddels voor gezorgd dat zij tijdens hun kerstdiner geen ganzenlever krijgen.


Meer informatie:


Harm Evert Waalkens 06-18306007


Joost Eerdmans 06-18305967


Krista van Velzen 06-18305866


Diederik Samsom 06-53106595