Keuringsdienst van waren


Beendermeel in twee partijen Nederlands bietenpulp voor diervoeder levert geen risico op

Dec 15 2004

Een risicobeoordeling van de VWA op basis van een risico-analyse toont aan dat de aangetroffen hoeveelheid beendermeel in twee partijen bietenpulp geen risico opleveren voor mens of dier. Het beendermeel werd 14 december aangetroffen bij partijen afkomstig van twee suikerfabrieken. Beide suikerfabrieken zijn inmiddels met een traceringsonderzoek begonnen. Daarnaast heeft de diervoedersector de controles nog verder aangescherpt, en worden bietenwortels niet meer verhandeld als diervoedergrondstof. De partijen bietenpulp waarin beendermeel is aangetroffen, blijven geblokkeerd tot nader onderzoek is uitgevoerd.

Aanleiding voor onderzoek
In oktober ontving de VWA een melding van de aanwezigheid van dierlijk beendermeel in bietenpulp uit Duitsland. De VWA is toen gestart met een onderzoek naar Nederlandse partijen bietenpulp. Ook suikerfabrieken en diervoederbedrijven hebben na de melding hun controles aangescherpt. Op 14 december heeft een suikerfabriek beendermeel aangetroffen bij controle van een partij bietenpulp. Ook de VWA trof op 14 december beendermeel in een partij bietenwortels aan tijdens het onderzoek naar de mogelijke oorzaak van de vermenging. Het ging hier om een andere suikerfabriek.

Onderzoek naar oorzaak
Zowel het onderzoek van de VWA als het onderzoek in Duitsland sluiten de mogelijkheid dat botfragmenten al van nature in de bodem aanwezig zijn niet uit. Ook is het mogelijk dat het resten betreft van diermeel waarmee die bieten bemest worden hetgeen volgens de Europese regelgeving is toegestaan.

Verbod op dierlijke eiwitten in diervoeder
Sinds december 2000 is het verboden om dierlijke eiwitten als grondstof voor diervoeder te gebruiken. Dit verbod is ingesteld om elke mogelijkheid van vermenging van diervoeders met diermeel uit te sluiten. Diermeel wordt als één van de belangrijkste oorzaken van de verspreiding van de ziekte BSE bij runderen gezien.

Het productschap Diervoeders vermeldt op zijn website het meest recente protocol : http://www.pdv.nl