BEX VAN DER SCHANS

Commissie PaVEM: taalachterstand allochtone vrouwen nú aanpakken

De Commissie PaVEM (Participatie van Vrouwen uit Etnische Minderheidsgroepen) pleit voor een nationaal actieplan Taal Totaal om de taalachterstand van allochtone vrouwelijke oudkomers aan te pakken. Doel is om al deze vrouwen die de Nederlandse taal nu niet of onvoldoende beheersen, uiterlijk 2010 het inburgeringsexamen te laten halen. Prinses Maxima lichtte het plan van de commissie vandaag toe: 'Met de taal gaan deuren open en kunnen deze vrouwen voor zichzelf en voor hun gezinnen met trots een bijdrage leveren aan onze maatschappij. Wij zijn ervan overtuigd dat dit plan, deze mogelijkheid aan de vrouwen zal bieden'.

Dé allochtone vrouw bestaat niet. Uit de marktverkenning die de Max Geldens Stichting/Mc Kinsey in opdracht van de commissie uitvoerde, blijkt dat er in Nederland 240.000 allochtone vrouwen met een taalachterstand zijn. Deze vrouwen bevinden zich in verschillende omstandigheden qua inkomen, opleiding en gezinssituatie. Duidelijk is dat daarmee ook verschillende belemmeringen bestaan om de taal te leren. Gezien die verschillen pleit de commissie voor maatwerk bij de aanpak van de achterstanden. De ambitie is deze in 6 jaar in te lopen.

Een inhaalslag om de kennis van de Nederlandse taal en de Nederlandse samenleving te vergroten, is hard nodig, stelt de commissie in haar advies. Diverse gemeenten hebben aangegeven, dat wanneer zij het huidige tempo handhaven, de inburgering van allochtone vrouwen tot na 2020 doorloopt. De commissie wil daarom in 2005 een start maken met het actieplan. Uitgangspunt van het plan is dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt. Taal Totaal sluit aan bij de inburgeringsplannen van het kabinet.

De vrouwen spelen de hoofdrol. Daarnaast moeten alle betrokken partijen - landelijke en lokale overheid, sociale partners, Centrum voor Werk en Inkomen, UWV, taalaanbieders, opleidings- en vrijwilligersinstellingen, reïntegratiebedrijven en particuliere fondsen - samenwerken binnen een logische keten die via taalverwerving tot participatie leidt. Uiteraard speelt ook de houding van de mannen een grote rol. De commissie deed ook een beroep op de mannen om de vrouwen te helpen thuis te raken in Nederland.

Het realiseren van het nationale actieplan Taal Totaal vergt een forse financiële inspanning van alle betrokken partijen. Gedacht wordt, naast de rijksoverheid, aan werkgevers, sociale partners, gemeenten en particuliere fondsen. Ten slotte bepleit de commissie een beroep te doen op het Europees Sociaal Fonds (ESF). De kosten van het actieplan bedragen globaal genomen 300 miljoen euro extra gedurende de looptijd (2005-2010). Dit is per jaar 50 miljoen euro. De commissie zal begin volgend jaar een projectplan presenteren met een onderbouwing van de kosten en de toedeling naar de verschillende partijen.

De commissie zet in op de ontwikkeling van vrouwen, vanuit de filosofie 'If you educate a woman you educate a family'. Bovendien kan een ontwikkelde vrouw een voorbeeld zijn voor andere vrouwen met wie zij contact heeft. Naast het advies Taal Totaal, maakt de commissie zich sterk voor grotere kansen op de arbeidsmarkt voor allochtone vrouwen en de ontwikkeling van een landelijk netwerk van succesvolle kleurrijke vrouwen.