Ingezonden persbericht


PERSBERICHT december 2004

ISSO 49: Kwaliteitseisen voor goede vloer- en wandverwarmingsinstallaties

In januari 2005 verschijnt de nieuwe ISSO publicatie 49 ''Kwaliteitseisen vloer-, wandverwarming en vloer-, wandkoeling". Deze publicatie is bestemd voor de installateur en de adviseur die een installatie met vloer-, wandverwarming of vloer-, wandkoeling ontwerpen, aanleggen en in gebruik nemen. Ook voor opdrachtgevers die dergelijke systemen overwegen is de publicatie interessant.

De publicatie gaat in het kort in op de voordelen van laag temperatuur verwarming (LTV). Daarna worden de verschillende typen vloer- en wandverwarming met hun specifieke eigenschappen en toepassingen behandeld. Vervolgens wordt uitgebreid ingegaan op de dimensionering en projectering van de verschillende systemen. De dimensionering is in overeenstemming met de Europese norm NEN-EN 1264 deel 1 t/m 4. De ingebruikname en beproeving worden eveneens behandeld. De publicatie is van toepassing voor zowel nieuwbouw als renovatie

Ontwerptechnische kwaliteitseisen en richtlijnen gepresenteerd in MKK De publicatie is opgedeeld in 2 delen. Het eerste deel is een herziening/uitbreiding van de huidige ISSO-publicatie 49. Naast verwarming wordt ook koeling behandeld. Het betreft voornamelijk verwarming/koeling voor woningen, woongebouwen en utiliteitsbouw. De nieuwe publicatie bevat meer ontwerpdiagrammen voor vloerverwarming, de verbeterde zwevende dekvloer is toegevoegd en het deel met betrekking tot de koeling is uitgebreid. Ook sluit deze publicatie aan bij de definities in de EPC-normen van 2005. Aan industriële toepassingen wordt ook beperkte aandacht besteed. Deel 2 van de publicatie geeft een eenduidig pakket van ontwerptechnische regels en kwaliteitseisen voor goed functionerende vloer- en wandverwarmingsinstallaties in woningen en woongebouwen. De methodiek kan gebruikt worden voor zowel conventionele systemen als LTV-systemen. Aan de hand van een globaal ontwerp- en relatieschema wordt duidelijk aangegeven waar keuzen moeten worden gemaakt, welke factoren daarbij een rol spelen en hoe deze elkaar beïnvloeden. Tevens wordt in het schema door verwijzing naar specificatiebladen naar specifieke informatie verwezen. De, in de vorm van specificatiebladen, uitgewerkte ontwerptechnische kwaliteitseisen en richtlijnen zijn gepresenteerd in de structuur van het Model Kwaliteitsbeheersing Klimaatinstallaties (MKK). Op deze manier is in iedere fase van het voortbrengingsproces van een verwarmingsinstallatie duidelijk, aan welke specificaties moet worden voldaan, en welke informatie beschikbaar moet zijn om het voortbrengingsproces te doorlopen. In aparte stappen zijn de programmafase, ontwerpfase, uitvoeringsfase en beheersfase beschreven.

Meer informatie
Meer informatie is te vinden op de website www.isso.nl. De ISSO 49 kost E 135,- (inclusief BTW en verzendkosten). De uitgave kan worden besteld bij ISSO, Postbus 1819, 3000 BV Rotterdam, of per fax 010-2130384 of per e-mail isso@isso.nl of via de website www.isso.nl.