Vereniging Milieudefensie

Persbericht

VVD vraagt opheldering over gif op druiven

Milieudefensie blij met kamervragen over residunormen

Amsterdam, 15 december 2004 --- Milieudefensie is, net als supermarktkoepel CBL, verheugd over de aandacht van de Tweede Kamer voor de problemen rondom residunormen voor bestrijdingsmiddelen op groente en fruit. Begin deze week vroeg VVD-Kamerlid Janneke Snijder hierover opheldering aan de minister. Dit naar aanleiding van de oproep van Milieudefensie om de druiven van Super de Boer te boycotten. Snijder vraagt zich onder meer af of er sprake is van overtredingen van de Warenwet en of er risico's zijn voor de volksgezondheid. Volgens Milieudefensie is beide het geval.

Kamerlid Snijder vraagt zich daarbij af of er sprake is van mogelijk misleiding van de consument. Milieudefensie meent van wel en wijst daarbij op het onverantwoordelijke gedrag van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Die ontkent glashard de overtredingen van de Warenwet en zet op deze wijze aan tot verdere wetsovertredingen. Dit blijk ook uit een al in augustus verstuurde brief van de VWA aan de groente- en fruitsector. Daarin wordt aangekondigd dat de gifnormen opgerekt gaan worden en dat het handhavingsregime nu alvast soepel zal worden geĂŻnterpreteerd.

'Het is werkelijk de omgekeerde wereld. De VWA, de overheidsinstantie die verantwoordelijk is voor controle en handhaving van de wet, kondigt onderhands aan niet te zullen controleren op bestaande wettelijke normen. Door deze oneigenlijke versoepeling van de normen wordt de wet aangepast aan de ergste misstanden. Feitelijk wordt de handel gestimuleerd tot het overtreden van de wet,' aldus directeur Vera Dalm van Milieudefensie. 'De VWA past 'm toch wel aan!'

Wetenschappelijk is er geen enkele grond om zo ver aan de achterhoede van overtredende telers en handelaren tegemoet te komen. Integendeel, de combinatie-effecten (meerdere middelen tegelijk) en de gevoeligheid van jonge kinderen zouden aanleiding moeten zijn om de normen, net als in de Verenigde Staten, aan te scherpen. Ook het rapport van de Gezondheidsraad en de eerdere beantwoording van kamervragen wijzen hier op. Bovendien tonen metingen van de VWA en Milieudefensie aan dat het heel goed mogelijk is om groente en fruit te produceren zonder overmatig gebruik van landbouwgif.

Meer informatie:
Persvoorlichting Milieudefensie 020 5507333 Wouter van Eck, campagneleider Voedsel en Landbouw, 06 29593880

De brief van de VWA is downloadbaar via: www.milieudefensie.nl


---