Dienstenbond CNV

Ontwikkelingen PinkRoccade
15-12-2004

De CNV-leden hebben ingestemd met de nieuwe CAO 2004. Verder wordt in deze Nieuwsbrief ingegaan op de consequenties van een nieuw functiewaarderingssysteem en de voorbereidingen voor de CAO 2005.

Stemming CAO 2004
Het principeakkoord over de CAO 2004 is u ter stemming voorgelegd. De stemmen zijn geteld en hieruit blijkt dat 90 % van de uitgebrachte stemmen het akkoord steunt. CNV Dienstenbond zal de CAO 2004 ondertekenen. De andere vakbonden zijn ook akkoord.

De CAO 2004 heeft louter betrekking op de periode 2004 en staat los van de invoering van JPS en eventuele consequenties. Daarover worden binnenkort separate afspraken gemaakt.

JPS en uw salaris
Op dit moment lopen de onderhandelingen over een Protocol Overgangsmaatregelen die individuele gevolgen van het toepassen van het functiewaarderingssysteem JPS moeten opvangen (bovenschaligheid en onderschaligheid). Over de methodiek zullen we het wel eens worden; die zal waarschijnlijk bestaan uit een geleidelijke groei naar de schaal waarin uw nieuwe functie is ingedeeld. Over de financiële gevolgen voor PinkRoccade (0,25 % salarisbudget) misschien niet. Dit speelt zich af tegen de achtergrond van de mogelijke overname door Getronics en de samenvoeging van beide bedrijven daarna.

CNV Dienstenbond vindt het verstandig zowel de indeling in de nieuwe functie als de eventuele salarisconsequenties aan elkaar te koppelen. Dan weten de medewerkers direct waar ze aan toe zijn. Dat bevordert de transparantie. Echter, het zal wat meer tijd kosten, omdat vakorganisaties dan eerst overeenstemming moeten bereiken met de directie van PinkRoccade over de Overgangsmaatregelen. Mogelijk gebeurt dat op 17 december a.s. Vervolgens moeten de vakbondsleden hun stem uitbrengen. Indien de meerderheid van de leden voor is, zal PinkRoccade de medewerkers een brief sturen met de nieuwe functie-indeling, de salarisconsequenties en de Overgangsmaatregelen. Het is de vraag of dat lukt voor eind 2004.

CAO 2005
PinkRoccade heeft ons een salarisbudget van 1% als salarisafspraak voor de CAO 2005 aangeboden. Dit budget moet dan gezien worden in samenhang met het 0,5% salarisbudget wat nodig is om de nieuwe onderschaligen binnen de schaal te brengen (zie hiervoor). De Centrale Ondernemingsraad (COR) kan de 1% dan over de nieuwe salarismatrix verdelen. Verdeling van de verhogingspercentages over de salarismatrix vinden we geen taak van de COR, maar van de vakbonden. Maar dit terzijde.

Ik worstel met een dilemma:
Enerzijds is het niet terecht dat we nu een salarisafspraak maken zonder dat we de gehele CAO 2005 onder de loep nemen. We gaan daarom met een voorstellenbrief CAO 2005 de onderhandelingen in en in deze voorstellenbrief zal een samenhangend geheel van afspraken worden voorgesteld. Loon is daar een onderdeel van, maar wensen op het gebied van bijvoorbeeld pensioen, kinderopvang, reistijden en vergoedingen ook.

Anderzijds hebben we nu de mogelijkheid op tijd een nieuwe CAO 2005 af te spreken met een budget van 1%, terwijl als we het hele CAO-traject ingaan, we misschien nog wel tot de zomer van 2005 (of later!) aan het onderhandelen zijn over de CAO 2005, terwijl ik niet de verwachting heb dat we dan een beter resultaat bereiken.

Voorstellenbrief CAO 2005
Het is van belang om zo snel mogelijk tot een goede voorstellenbrief voor de CAO 2005 te komen. In een voorstellenbrief vinden we altijd een mengsel van algemeen bondsbeleid en specifieke wensen ten aanzien van PinkRoccade. U kunt betrokken zijn bij het opstellen van deze voorstellenbrief.

Een voorstellenbrief moet passen in het algemene arbeidsvoorwaardenbeleid 2005 van CNV Dienstenbond. Hierin staan zes punten centraal en ik wil u vragen om hiermee rekening te houden en deze in samenhang uit te werken.

De algemene punten zijn:

* Levensloop

* Preventie en reïntegratie in het kader van arbeidsongeschiktheid
* Internationale collegialiteit

* Loon, maximaal 1,25% structureel

* Werkgelegenheid

* Afspraken over naleving van de CAO

Wees ook realistisch. Zoals u zelf ondervindt, gaat het bij PinkRoccade nog niet al te rooskleurig. Sommige grote opdrachten worden zelfs verloren (UWV). Dit kan niet leidend zijn bij onze voorstellen, maar het is niet erg verstandig om daar je ogen voor te sluiten.

Zonder twijfel zullen in 2005 ook de onvermijdelijke aanpassing (en versobering) van het pensioenstelsel en de effecten van de overname door Getronics (?) belangrijke punten worden. Als u hier gedachten over heeft, hoor ik dit graag.

Top 3 CAO 2005
Wanneer u zich niet uitvoerig met de voorstellenbrief wilt bezighouden, kunt u ook een Top 3 van punten samenstellen die volgens u in de voorstellenbrief aan de orde moeten komen.

Vragen/opmerkingen
Indien u vragen heeft, kunt u contact opnemen met Wim Burggraaf per mail w.burggraaf@cnvdibo.nl