Gemeente Den Haag

december 2004
Rattenvangers geven tips in Haagse Hout (9 december)

De gemeente Den Haag informeert inwoners van Haagse Hout op een bijzondere manier over de rattenoverlast in hun stadsdeel. De "rattenvanger van Hamelen" bezoekt op donderdag 16 december twee locaties in Haagse Hout: De Horsten en De Landen. Enkele bewoners van deze buurten hebben bij de gemeente gemeld last te hebben van ratten. Tijdens het bezoek vertellen diverse deskundigen over het gedrag van de rat en er worden tips gegeven over hoe inwoners zelf de overlast van dit dier kunnen voorkomen.

Bruine rat
De (bruine) rat is één van de dieren die het best overleeft in de buurt van mensen. Ratten leven namelijk voor een groot deel van het afval van mensen. Ze kunnen zich goed aanpassen aan het leven in de stad. Voor de rat zelf is dit positief, maar voor de mens veroorzaakt de rat veel overlast. De ongediertebestrijdingdienst heeft er in bepaalde wijken de handen vol aan, zo ook in Haagse Hout.

Voorkomen is beter dan bestrijden
Mensen kunnen zelf veel overlast van ratten voorkomen door aanpassing van hun eigen gedrag. Denk aan het opruimen van afval, het opbergen van afgesloten etenswaren en mensen kunnen ervoor zorgen dat er geen plekken zijn waar de rat in kan nestelen. Huisvuil moet op het juiste moment buiten worden gezet in goed afgesloten bakken of zakken. Het (bij)voeren van vogels is niet nodig, tenzij het flink gevroren of gesneeuwd heeft. Broodresten en ander eten dat op straat is gegooid, blijft anders liggen voor ratten.

Bestrijding
Het Stadsdeel Haagse Hout schakelt naar aanleiding van enkele meldingen van buurtbewoners de HMS Ongediertebestrijding in om de overlast van ratten te bestrijden. Meer informatie over ratten en de bestrijding van ander ongedierte is te vinden op www.denhaag.nl/ongedierte of via het gemeentelijk ContactCentrum, telefoonnummer (070) 353 3000.

Deskundigen geven tips
Op donderdag 16 december komen op twee locaties, namelijk op Het Kleine Loo (bij het winkelcentrum) en op de kruising van Isabellaland met Elviraland, diverse deskundigen bijeen. De
Ongediertebestrijdingdienst, de Inspectiedienst Openbare Ruimte, Wijkberaad Haagse Hout en de Vogelbescherming geven informatie over de bruine rat en geven tips om overlast door ratten te voorkomen. Van 10.00 tot 12.00 uur zijn de deskundigen op Het Kleine Loo bij het winkelcentrum Mariahoeve (nabij het Stadsdeelkantoor) en van 13.00 tot 15.00 uur zijn de rattenvangers te vinden op de kruising van Isabellaland en Elviraland.